Министерството на вътрешната сигурност на САЩ вече позволява на жители на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да влизат в страната, след като федерален съдия спря действието на президентската заповед, ограничаваща влизането на мюсюлмани в САЩ, съобщава „Ройтерс”.
Очаквано, решението на сиатълския съдия Джеймс Робарт предизвика гнева на президента Доналд Тръмп. В Туитър той го определи като „т.нар съдия”, който е взел „нелепо решение”, което „отнема прилагането на закона от САЩ”. Президентът обяви, че ще бъде задвижена процедура за отмяна на решението.
 

„Когато една държава вече не може да каже кой може и кой не може да влиза и излиза, особено във връзка с безопасността – голяма беда!”, написа милиардерът в социалната мрежа.
 

Около 60 000 американски визи са отменени след указа на Тръмп, според данни на Държавния департамент на САЩ.
 
Забраната за пътуване, която според Тръмп е нужна, за да предпази Съединените щати от ислямистките бунтовници, предизвика остри критики от правозащитни организации.
 
Според новият американски президент, обаче, забраната ограничава възможността за извършване на терористични атаки от ислямисти в страната. Наред с това той смята, че са необходими „екстремни проверки за сигурност”.