Аерокосмическите сили на Корпуса на стражите на Ислямската революция не са знаели, че излитането на "Боинг" 737-800 на Международните авиолиний на Украйна от летището в Техеран на 8 януари е било задържано с 1 час. 


Тази подробност от ракетния удар по машината бе разпространена в Туитър от военния анализатор от Малта Бабак Тагвей, който се позовава на неназовани източници.  

По думите на източника, зенитният ракетен комплекс съветско производство Тор-М1, чийто оператор е решил да свали самолета, не е бил включен към C4I, автоматизираната система за управление и разузнаване, поради което той не е имал актуални данни за полетите от техеранското летище. 

Освен това вече се разбра, че той е нямал в тази инфарктна ситуация и връзка с висшестоящото командване, най-вероятно поради задействани в района средства за радиоелектронна борба, и е се е наложило в рамките на секунди да вземе сам фаталното решение за пуск.

Излитането на украинския самолет от иранската столица действително се е забавило с почти час, става ясно от данните на онлайн тракера Flightradar24.

Според установеното разписание, на 8 януари, както и в другите дни, лайнерът е трябвало да излети в  05:15 по местно време (03:45 българско), но вместо това фактически самолетът е излетял в 06:12 местно време.