Бившият съветник на украинския министър на вътрешните работи и екскандидат за президент Иля Кива е заявил, че се е обърнал към съда с иск за национализацията на фабриката на Петро Порошенко. 

В документа той иска приватизацията на Шоколадовата фабрика в Киев да бъде обявена за незаконна. 

Лидерът на социалистическата партия на Украйна е заявил в ефира на телевизионния канал News One, че фабриката е била открадната от украинския народ и трябва да му бъде върната. 

"Фабриката, която незнайно защо сега се казва Roshen, обезателно трябва да бъде върната на народа", отбелязва Кива. 

Същевременно съдиите от Окръжния административен съд на Киев, които са взимали решението за денационализация на Приватбанк, са се обърнали към Генералната прокуратура и Държавното бюро за разследване с иск срещу действащия държавен глава Петро Поршенко, директора на Националната банка и министъра на правосъдието, обвинявайки ги в намеса и натиск, се съобщава във вторник на сайта на съда, информират украински медии.

„Съдиите от колегията, взела решение по делото за национализация на Приватбанк, се обърнаха към председателя на Висшия съдебен съвет със заявление за намеса в тяхната дейност, както и към ръководството на Генералната прокуратура на Украйна и Държавното бюро за разследвания със заявление за извършено наказателно закононарушение, което подлежи на разглеждане в съответствие с изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс на Украйна.

Конкретно, съдиите искат да се започне досъдебно производство по отношение на държавния глава, министъра на правосъдието и председателя на НБУ чрез внасяне на съответните сведения в Единния регистър за досъдебни решения, в резултат от което виновните лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност“, се казва в текста.

Както отбелязват съдиите, заявленията на „ръководството на държавата, коментирайки тяхното решение да признаят за незаконна национализацията на Приватбанк, правиха заявления, които са директна заплаха за съдебната система на Украйна и посегателство над нейната независимост и безпристрастие“.