Сенаторът Майкъл Лий е изпратил писмо до посланика на САЩ в Скопие Джес Бейли, в което иска яснота по действията на дипломатическата мисия по отношение на политическите процеси в балканската държава. Сенаторът иска посланика да му опише ролята, която шефът на мисията и неговите подчинени са изиграли в дискусиите, довели до насрочването на парламентарните избори в Македония за 24 април 2016 г. , отлагането им за 5 юни и най-накрая за провеждането им на 11 декември, уточнява БГНЕС.
Също така сенатор Лий пита дали американското посолство е избрало фондациите на "Отворено общество" на Джордж Сорос за основен изпълнител на проектите на Американската агенция за международно развитие (USAID) в Македония. 
 

Друг въпрос е дали от "Отворено общество" са показали политически пристрастия в Македония. Сенаторът се интересува и от въпроса колко македонски медии са получавали американска финансова помощ и дали Джес Бейли е оказвал влияние върху работата на тези медии. 

"Ако е така - какво [влияние] и как", пита Лий. Майкъл Лий уведомява посланика, че "за съжаление, аз получих достоверна информация за това, че през последните няколко години американската мисия в Македония активно се е намесвала в политическия живот в страната, както и в изостряне на медийната обстановка, често фаворизирайки групи от една партия за сметка на друга." Сенаторът констатира, че намира тези информации "за много обезкуражаващи и, ако са верни, за много проблематични".