Група учени от университета Ридинг във Великобритания открили, че в шампанското се съдържа полифенол, растителен химикал, който разширява кръвоносните съдове и намалява напрежението в сърцето и в мозъка, съобщава Mail Online.
Според изследователите, това се отнася не само за доброто скъпо шампанско, но и за по-евтините пенливи вина като кава и просеко. <br /> <br /> Полифенолът повишава равнището на азотния окис в кръвта, което води до разширяване на съдовете. Шампанското най-често се прави от смесването на различни видове червено грозде &ndash; пино мение, пино ноар и бяло шардоне. <br /> <br /> По думите на доктор Джереми Спенсър въпросът е дали шампанското ще има същия ефект като червеното вино. Полифенолът се съдържа още в чая, зехтина, лука, броколите и боровинките, обаче, както отбелязва доктор Спенсър, &laquo;ползата е същата, но съвсем не е така весело&raquo;.<br /> <br /> /БЛИЦ