ЕС прие предизвикателството на САЩ и се въвлече в търговска война. Брюксел обяви, че от 1 юли въвежда мита на американски стоки за 2,8 млрд долара в отговор на повишените тарифи за внос на стомана и алуминий, а след това за още 3,6 млрд евро през следващите 3 години. Това се казва в изявление, публикувано на сайта на Еврокомисията.
 

В списъка на Еврокомисията влизат хранителни продукти, уиски, тютюневи изделия, облекла, метали. Експертите считат, че търговската война не е изгодна ни на американците, нито на европейците, но щетите за Европа ще са по-значителни.
 
ЕК също ще повиши митата от 1 юли за различните стокови групи от 10% до 50%.
 
Европейските чиновници съжаляват, че САЩ започват търговска война, но решават да не остават длъжни.
 
Според еврокомисаря по въпросите на търговията Сесилия Малстрьом, реакцията на ЕС е премерен и оправдан отговор на едностранното и неправомерно решение на САЩ да въведат мита за европейската стомана и алуминий. Тази реакция напълно съответствала на международното търговско законодателство. „Ние съжаляваме, но САЩ не ни оставиха друг избор” – казал еврокомисарят.
 
Според Доналд Тръмп обаче безмитната външна търговия повече не може да продължава, тъй като „това не е честно”. В Туитър от 3 юни той нарича безмитната търговия „глупава” и заявил, че САЩ „най-накрая трябва да се отнесат честно в сферата на търговията”.
 

„Когато вашият външнотърговски дефицит съставлява почти $800 млрд годишно, вие не можете да си позволите да понесете поражение в търговската война” – написа Тръмп в Туитър.
 
Тръмп е уверен , че „за сметка на САЩ изгода в търговията в продължение на много години получават други страни, като претенции имало и към най-верния американски партньор Канада. Според Тръмп, „Канада от дълго време се отнасяла много зле към селскостопанския бизнес и към американските фермери”.
 
Канада е най-големият доставчик на стомана за САЩ, ежегодно тя експортира около 2,5 млн тона. На нея се пада 9% от вноса на алуминий в САЩ.
 
Канадският премиер Джъстин Трюдо изразил съжаление за наложените санкции и заявил, че те ще доведат до мерки в отговор.
 
Между САЩ, Канада и Мексико от 1994 г. действа Съглашение за североамериканска зона за свободна търговия (NAFTA). Сега то ще бъде отменено или поне замразено.
 
Преди това американският президент подписа указ за излизане на САЩ от Транстихоокеанското партньорство, в което освен САЩ влизат още 11 държави: Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Вашингтон напусна Парижкото споразумение по климата.
 
Отава и Мексико приеха предизвикателствата и вече обявиха за ответно повишаване на митата на широка номенклатура на стоки от САЩ. Например в списъка на Мексико има свинско месо, ябълки, сирене, а в канадския засега са включени плодови сокове.
 
В търговските войни няма победители, твърдят експерти. Прословутата защита на вътрешния пазар, която е стандартен аргумент за инициаторите на търговски конфликти, вреди и на износителите, и на потребителите на стоки, попаднали под санкции.
 
Според експерти, Русия не трябва да се надява, че в противопоставянето на САЩ и ЕС на нея й се открива „прозорец от възможности”. „Това е противопоставяне на две икономически развити и много конкурентоспособни икономики и именно заради това между тях се появяват противоречия. Изобщо е странно в Русия да се надяват на някаква полза”, твърдят западни икономисти./ БЛИЦ