Богатите китайци подготвят планове за напускане на родината си, тъй като песимизмът за бъдещето на втората по големина икономика в света под управлението на Си Дзинпин и управляващата Китайска комунистическа партия се засилва, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

През уикенда Си Дзинпин затвърди позицията си на най-могъщия лидер след Мао Дзъдун, оставайки начело на Китайската комунистическа партия  и нейната мощна централна военна комисия за още пет години. След петилетния партиен конгрес 69-годишният Си Дзинпин има желязна хватка върху властта и потенциал да управлява до края на живота си.

Дейвид Лесперанс, адвокат от Европа, който работи с богати семейства в Хонконг и Китай, казва, че удължаването на управлението на Си Дзинпин над два мандата е повратна точка за бизнес елита на страната, който процъфтяваше десетилетия наред, докато китайската икономика се развиваше, пише Financial Times.

"Сега, когато "председателят" е твърдо на мястото си вече получих три инструкции от различни китайски бизнес фамилии с ултрависока нетна стойност да изпълнят плановете си за бягство от пожар", казва Лесперанс.

В месеците, предшестващи конгреса, имаше спекулации, че Си е подложен на натиск вътре в 97-милионната партия да се откаже от спорните политики, включително от политиката си на нулева толерантност към  Ковид, подкрепата за Владимир Путин и утвърждаването на партийния контрол върху бизнес средата.

Въпреки това Киа Менг Лох, старши съдружник в Сингапур в Dentons Rodyk, глобална адвокатска кантора, която има 6000 служители в Китай, заяви, че запитвания и инструкции за създаване на "семейни офиси" - частни юридически лица, използвани за управление на семейното богатство - също се натрупват в града-държава "от месеци".

"Клиентите, с които работя, смятат, че третият мандат на Си е предрешен много по-рано от тази седмица", казва Лох.

Той добави, че Хонконг, който отдавна е предпочитана дестинация за китайските богаташи и елитни семейства, е станал по-малко привлекателен, тъй като Пекин е увеличил контрола си върху територията.

Броят на семейните офиси в Сингапур е скочил пет пъти между 2017 и 2019 г. и почти се е удвоил от 400 в края на 2020 г. до 700 година по-късно, според данни на Citi Private Bank.

Райън Лин, директор на базираната в Сингапур компания Bayfront Law, заяви, че по време на партийния конгрес на Китай миналата седмица към него са се обърнали пет семейства с молба за създаване на сингапурски семеен офис, като три от тях са пристъпили към работа.

Лин, който е създал около 30 семейни офиса в Сингапур през изминалата година, заяви, че повечето китайци се надяват да се преместят там, както и да преместят парите си.

Лесперанс заяви, че много от клиентите му са прекарали години в подготовка за излизане от Китай, като законно са прехвърлили капитали в сигурни офшорни юрисдикции и са организирали алтернативни жилища и нови гражданства извън Китай за семействата си.

Според него китайските богаташи са притеснени не само от слуховете за официален данък върху богатството, който ще замени неофициалните дарения за "общ просперитет". Те са все по-загрижени и за личната си безопасност, дори след като са напуснали страната.

Тези опасения се задълбочиха след поредица от временни или дългосрочни изчезвания на високопоставени хора от общественото полезрение през последните години, включително основателя на Alibaba Джак Ма, тенис звездата Пенг Шуай, елитния финансист Сяо Джианхуа и магната в областта на недвижимите имоти Уитни Дуан.

"Мотото на семейството винаги е било: "Дръжте в пристанището бърза джонка със златни кюлчета и втори комплект документи". Съвременният еквивалент би бил частен самолет, няколко паспорта и чуждестранни банкови сметки", казва Лесперанс. "Това е светът, в който живеем, това е трудна работа."

Други обаче изглеждат не толкова добре подготвени.

Основателят на американска платформа за недвижими имоти за заможни китайци заяви, че се затруднява да се справи с потока от запитвания, тъй като повечето клиенти бързат да напуснат страната и не са планирали внимателно.

Междувременно имиграционните фирми в Шанхай и Пекин съобщават за рязък скок на заявленията за американски зелени карти за хора с "изключителни способности", тъй като времето за чакане е по-малко, отколкото за зелените карти, базирани на инвестиции, които често се използват от ултрабогатите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук