Скандалът с манипулиране на данни от Световната банка се задълбочава. Седмици преди да излезе докладът, според който Кристалина Георгиева е оказвала натиск да се повиши рейтингът на Китай, е имало препоръка към институцията да преразгледа методиката си.

Три седмици преди да се откаже от изготвянето на престижната класация "Doing Business", Световната банка е била посъветвана да преразгледа рейтингите. Това става ясно от документ от 84 страници, изготвен високопоставени учени и икономисти, съобщава bgonair.bg.

"Световната банка се нуждае от самоанализ. Тя се застъпва за реформи в страните за по-добро управление, прозрачност и практики. Сега тя трябва да използва същото за собствената си реформа", каза икономистът на анализа Маурисио Карденас.

За анализа се разбра дни, след като външен доклад уличи предишния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева в оказване на натиск. А целта - подобряване на рейтинга на Китай в престижната класация, която показва условията за правене на бизнес в различните страни. 

Георгиева категорично опроверга изводите на одитите и независимото разследване. В този анализ се посочва, че редица страни са управлявали натиск върху служители на институцията.