Енгелс-2 е една от най-важните бази за руските ВВС, тъй като разполага с два полка стратегически бомбардировачи, които са част от тактиката на Русия за въздушно ядрено възпиране, твърдят анализатори.

 

Следващият масиран бомбардировъчен удар на Русия срещу Украйна очевидно е неизбежен. Експерти предупреждават за ново мощно руско въздушно нападение, като анализират сателитни изображения на летище Енгелс-2 край Саратов от  Maxar Technologies и Planet Labs,  съобщава Spiegel, цитиран от УНИАН.

Снимки от 28 ноември показват активност на летището. Там се твърди, че две дузини бомбардировачи с далечен обсег Ту-95 и Ту-160 се готвят за нова атака.

„Активността в базата е изключително висока“, потвърди Арда Мевлутоглу, независим военен анализатор, пред Spiegel. В близост до бомбардировачите има и резервоари за гориво, сандъци с боеприпаси, превозни средства и ремонтни материали. Анализаторът заявява още:

„Интересно е, че много големи товарни самолети са паркирани на пистата, което показва скорошна голяма доставка до базата, вероятно крилати ракети...

Изключително големият брой бомбардировачи показва увеличение на броя на операциите, като това не изключва предстояща широкомащабна атака.

Конрад Музика, военен експерт в Rochan Consulting, също вижда признаци, че има повишена активност в базата:

„Има засилено движение на земята, много самолети се обслужват и очевидно се подготвят за нови мисии. Виждате и колички, които могат да се използват за транспортиране на крилати ракети Х-55 или Х-101.“

Отбелязва се, че Русия многократно е използвала крилати ракети от този тип по време на въздушни удари в Украйна.

Анализаторите казват още, че Енгелс-2 е една от най-важните бази за руските ВВС, тъй като разполага с два полка стратегически бомбардировачи, които са част от тактиката на Русия за въздушно ядрено възпиране. 

През февруари Русия разположи допълнителни бомбардировачи там в подготовка за голяма война и оттогава използва базата за масирани въздушни удари в Украйна.

След масираната ракетна атака на Русия срещу Украйна на 23 ноември, която доведе до мащабни прекъсвания на електрозахранването в страната ни, власти и експерти предупредиха, че Руската федерация ще подготви нов удар. Това заяви в обръщението си и президентът Зеленски.

Вадим Денисенко, съветник на министъра на вътрешните работи отбеляза, че на руснаците са нужни от 7 до 14 дни, за да се подготвят за нов удар с такава мощ като 23 ноември.

БЛИЦ припомня, че Русия атакува енергийни съоръжения в цяла Украйна от началото на октомври. Целта на Кремъл е да накара украинците да замръзнат и да тласне Киев към преговори.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук