Армията на Сърбия е жизнено заинтересована да развива сътрудничеството с Русия, включително развитие на програми за модернизация на военната техника. Това заяви сръбският президент Борис Тадич в интервю за ИТАР-ТАСС.
Белград вече изпрати до Москва редица запитвания с предложения в областта на военно-техническото сътрудничество и сега чака отговор.
Борис Тадич подчерта, че техниката и въоръжението в сръбската армия в по-голямата си част са руски. Това са преди всичко хеликоптерите Ми-24, Ми-17, Ми-8, както и самолетите МиГ-29. Белград е заинтересован руски специалисти да помогнат в модернизирането на тази техника, тъй като планираните преди програми в тази област така и не бяха доведени докрай. Става дума по-специално за самолетите МиГ-29. Тяхното усъвършенстване съответства на законовите интереси на цялата система за национална сигурност на Сърбия, каза президентът. Тадич заяви също така, че Белград е открит за сътрудничество с руската страна и в други области, които осигуряват повишаване на качеството и характеристиките на снаряжението и въоръженията на сръбската армия, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ