Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг призова Украйна и нейните съюзници да не "падат духом", докато руският президент Владимир Путин продължава своята кървава офанзива две години след началото на войната.

„Ситуацията на бойното поле остава изключително сериозна. Целта на президента Путин да доминира в Украйна не се е променила и няма признаци, че той се готви за мир“, каза Столтенберг в записано съобщение по повод втората годишнина от инвазията.

„Но не трябва да падаме духом. Украйна демонстрира забележителни умения и яростна решителност отново и отново“.

Столтенберг посочи неотдавнашните обещания за военна помощ от страните от НАТО "на стойност милиарди долари".

„Те обхващат ключови способности като артилерийски боеприпаси, противовъздушна отбрана, бойни лодки, както и оборудване и резервни части за F-16, дронове и оборудване за разминиране. „По-голямата подкрепа е на път.“

Столтенберг каза, че Путин е започнал войната си, за да затвори вратата за евентуално членство в НАТО за Киев. „Но той постигна точно обратното: Украйна сега е по-близо до НАТО от всякога“. „Украйна ще се присъедини към НАТО. Въпросът не е дали, а кога. Докато ви подготвяме за този ден, НАТО ще продължи да стои до Украйна. За вашата сигурност и за нашата“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук