Старческите домове предлагат морфин на възрастни пациенти с COVID-19, вместо да ги приемат в болници и да ги поставят на механична вентилация, каза служител от такъв дом, като отбелязва, че подобно лечение води до болезнена смърт, цитира думите му турското англоезично издание Daily Sabah.

Кой е мнимият служител, който решава съдбата на Швеция СНИМКИ

Латифа Льофвенберг, която работи в един от многобройните старчески домове в страната, каза пред ВВС, че възрастните пациенти в старчески дом в района на Гевлеборг, страдащи от COVID-19, са оставени да умират в агония, тъй като не са им предоставени апарати за изкуствено дишане.

CNBC: Въпреки меките ограничения: Швеция я чака мрачно бъдеще

Льофвенберг подчерта, че пациенти в напреднала възраст с коронавирус трябва да бъдат приемани в болници, за да се избегне това.

Вместо реанимационни мероприятия на възрастни пациенти се дава морфин, който затруднява допълнително дишането, добави тя.

Преди това Андерс Тегнел, главният държавен епидемиолог на Швеция, призна, че страната се е провалил в защитата на възрастните си хора, свързвайки високата си смъртност с големия брой жертви в старчески домове.

Обрат: СЗО даде за пример Швеция като модел за нормален живот при коронавирус

Той също така каза, че те не биха могли да предвидят толкова бързо разпространение на COVID-19 в старческите домове.

Шведският премиер Стефан Льофвен също каза, че през първите дни от коронавирусната епидемия:

„Ще имаме значително повече смъртни случаи. Ще броим мъртвите в хиляди."

В сравнение с останалата част от Скандинавия, Швеция има относително висока честота на инфекция и смъртност. До събота сутринта са регистрирани повече от 22 000 инфекции и повече от 2650 смъртни случая от COVID-19.

Съседна Финландия е потвърдила над 5000 инфекции и 220 смъртни случая.