Украйна ще получи германската система за противовъздушна отбрана IRIS-T през следващите седмици, съобщи германската външна министърка Аналена Бербок, информира украинското издание "Обозревател".

По-рано беше съобщено, че прехвърлянето на комплексите се е забавило заради кабинета на Олаф Шолц, който не одобрява офертата на Киев за закупуване на оръжията.

IRIS-T е една от най-модерните системи в света. Тя е в състояние да защити цял град от въздушни нападения и крилати ракети. За да го използват ефективно обаче, украинските войници ще трябва да преминат през продължително обучение.

IRIS-T е зенитно-ракетна система със среден обсег на действие, която може да изпълнява функции на противовъздушна отбрана. Системата може да сваля самолети, хеликоптери, безпилотни самолети и крилати ракети.

В идеологическо и концептуално отношение системата е подобна на норвежката NASAMS. Използваните бойни глави са преработени ракети "въздух-въздух" с малък обсег на действие IRIS-T за наземно приложение.

Military Today отбелязва, че тези ракети се смятат за едни от най-съвременните поради високата си скорост, усъвършенстваната електроника и несравнимата си маневреност.

НАТО може да се включи във войната в Украйна и чака Русия да му даде повод. Това е заявил полковникът от запаса на украинските въоръжени сили и военен експерт Олег Жданов, съобщава "УНИАН".

"Изначално Путин би искал НАТО да участва в тази война, но при едно условие. Той винаги иска да контролира ситуацията, така че НАТО да направи първата стъпка за присъединяване към тази война.

- И след това, след като осъзнае, че да се воюва с НАТО би било самоубийство, Путин веднага ще предложи да се реши въпросът в процеса на преговорите... В този случай Украйна ще бъде разменна монета в преговорите между Русия и Алианса", казва Жданов.

Според него сега Алиансът е готов за встъпване във войната, но чака първия удар от страна на Русия.

"Ако радиация попадне в някоя от страните от НАТО, ако има изпускане на радиация в атомна електроцентрала, НАТО ще го счита за нападение. За Путин това е неприемлив вариант.

- Той разбира, че не може да си позволи да воюва с НАТО в икономическите условия. Защото тогава НАТО ще наложи санкции, за които ние с вас можем само да мечтаем. Те ще засегнат силно и бързо руската икономика, само за няколко седмици, а може би и дни", добави Жданов.

Един от батальоните на 66-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна край Новомихайловка е загубил своята боеспособност поради загубите и военнослужещите са били принудени да напуснат позициите си.

Генерал-лейтенант Игор Конашенков, официален говорител на руското министерство на отбраната, заяви това по време на брифинг, съобщават световните издания.

"В резултат на тежките загуби край село Новомихайловка 2-ри механизиран батальон от 66-та механизирана бригада на ВСУ загуби своята боеспособност", казва Конашенков.

Генерал-лейтенантът подчертава, че на този фон украинските военнослужещи са напуснали позициите си и са се отправили в неизвестна посока.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук