Руските военни прехванаха ракети GLSDB за първи път в историята, съобщава Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от световните издания. 

Според информацията, руските системи за противовъздушна отбрана са успели успешно да прихванат американския боеприпас GLSDB, който представлява планираща бомба, монтирана на ракетен ускорител и изстреляна с помощта на ракетни системи за залпов изстрел HIMARS.

Максималният обсег на унищожаване на наземни и морски цели от тези ракети е от 140 до 170 километра.

В същото време самият боеприпас е труден за прихващане поради сложната траектория на полета. Въпреки това руските военни са успели да поразят успешно боеприпаса, който, ако попадне в целта, може да доведе до колосални разрушения.

„Системите за противовъздушна отбрана прихванаха за денонощие 18 снаряда на реактивни системи за залпов огън HIMARS и една управляема ракета GLSDB“, се казва в съобщението на министерството на отбраната.

Не се предоставят повече подробности. Това обаче е първото официално изявление относно използването на такова оръжие от украинските войски, което поради своя обсег и висока разрушителна мощ представлява сериозна заплаха.

Според различни източници Украйна е получила до 500 ракети GLSDB от Запада.

"Кадировците" са устроили мащабна катастрофа на Кримския мост. Бронираните превозни средства са сериозно повредени.

Според украинския журналист Владимир Золкин, 5 бронирани машини от подразделението "Ахмат" на руската армия феерично са се сблъскали на Кримския мост по време на движение, информира "УНИАН".

"5 бронирани машини 3 - СТС на "Ахмат" са се движели по Кримския мост и са се сблъскали една с друга, в резултат на което 4 от тях се нуждаят от значителен ремонт", отбелязва журналистът.

По време на боевете през изминалия ден Украйна е загубила до 240 души само на Донецкото направление. Това съобщи на брифинг официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от световните издания.

„В резултат на активните действия на подразделението „Юг“ в Донецко направление загубите на украински военнослужещи възлизат на 240 души за денонощие“, казва той.

Конашенков уточнява, че въоръжените сили на Украйна са загубили също гаубица Д-30, четири автомобила, две бойни бронирани машини, три бронетранспортьора и три бойни машини на пехотата.

Освен това руските войски са постигнали успех в Краснолиманско направление, като са унищожили до 125 бойци, самоходна гаубица „Гвоздика“, три пикапа и четири бронирани машини.

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук