След като стана ясно, че жителите на Великобритания са подкрепили излизането на страната от Европейския съюз, Испания предяви претенции към Гибралтар. Външният министър на страната Хосе Мануел Гарсия-Маргало заяви, че ще иска споделен суверенитет над отвъдморската територия на Великобритания, съобщава „Сън”.
По думите му, изходът от референдума напълно е променил перспективите за бъдещето на Пиренейския полуостров. 95,9% от жителите на Гибралтар са гласували за оставане в ЕС.
 

Гибралтар е британска отвъдморска територия на Великобритания от 1713 г. Включва Гибралтарската скала и пясъчен провлак, съединяващ скалата с Пиренейския полуостров. Заема ключова стратегическа позиция над Гибралтарския проток между Средиземно море и Атлантическия океан.
 
„Скалата”, както наричат територията, на която живеят 30 000 души, е ключова в интензивните отношения между Англия и Испания.
 
„Това (резултатите от референдума) напълно променя изгледите за нови възможности за Гибралтар, които той не е виждал от дълго време. Надявам се, че формулата със споделения суверенитет – за да е ясно, испанския флаг на Скалата, е много по-близо от когато и да било”, каза Гарсия-Маргало.
 
Първият министър Фабиан Пикардо, обаче, написа в Туитър: „Преминавали сме и през по-големи изпитания. Време е за единство, за спокойствие и рационално мислене. Заедно и обединени ще продължаваме да просперираме”.
 
Очаква се той да направи изявление по-късно днес.

Превод и редакция: БЛИЦ