Световни лидери се ангажираха да ограничат замърсяването, да възприемат устойчиви икономически системи и да елиминират изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океаните до средата на века като част от "значими действия" за спиране на унищожаването на природата на Земята, информира "Гардиън".

Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Джъстин Трюдо, Джасинда Ардърн и Борис Джонсън са сред 64 държавни и правителствени ръководители от пет континента, които предупреждават, че човечеството е в извънредно планетарно състояние заради климатичната криза и необузданото унищожаване на поддържащите живота екосистеми. За да възстановят баланса с природата, правителствата и Европейският съюз се ангажираха с обещание в 10 точки за противодействие на щетите върху системите, които поддържат човешкото здраве и благосъстояние.

Ангажиментите включват подновени усилия за намаляване на обезлесяването, спиране на неустойчиви риболовни практики, премахване на вредни за околната среда субсидии и започване на прехода към устойчиви системи за производство на храни и кръгова икономика през следващото десетилетие. Държавните и правителствените ръководители определят обещанието като "повратна точка", с която бъдещите поколения ще съдят за готовността им да действат по отношение на унищожаването на околната среда.

Всички подписали "Обещанието на лидерите за природата", чието начало беше дадено виртуално в Ню Йорк днес, се ангажираха да поставят дивата природа и климата в основата на плановете за икономическо възстановяване след пандемията, обещавайки да се справят с климатичната криза, обезлесяването, деградацията на екосистемите и замърсяването.

Съобщението идва преди голямата среща на ООН за биологичното разнообразие в сряда, чийто виртуален домакин ще бъде Ню Йорк, и преговорите за международно споразумение за природата, по подобие на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Около 116 държавни глави и правителства искат да се обърнат към събитието.

"Науката ясно показва, че загубата на биологично разнообразие, деградацията на сушата и океаните, замърсяването, изчерпването на ресурсите и климатичните промени се ускоряват с безпрецедентна скорост. Това ускорение причинява необратима вреда на нашите системи за поддържане на живота и засилва бедността и неравенствата, както и глада и недохранването", се изтъква в обещанието.

"Въпреки амбициозните глобални споразумения и цели за опазване, устойчиво използване и възстановяване на биологичното разнообразие, и въпреки много местни истории за успех, глобалните тенденции продължават бързо в грешната посока. Необходима е трансформационна промяна: не можем просто да продължим както преди", подчертават още световните лидери.

Лидерите също така се ангажират да прекратят престъпленията срещу околната среда и да предприемат крути мерки срещу организираните престъпни групи, участващи в незаконния трафик на диви животни и дървен материал.

Британският премиер Борис Джонсън ще каже: "Трябва да превърнем тези думи в действие и да ги използваме, за да изградим инерция, да постигнем съгласие за амбициозни цели и обвързващи цели."

"Трябва да действаме сега - точно сега. Не можем да си позволим да забавяме и да забавяме, защото загубата на биологично разнообразие се случва днес и се случва със страховита скорост. Оставени без контрол, последствията ще бъдат катастрофални за всички нас. Изчезването е завинаги - така че нашето действие трябва да бъде незабавно", настоява още Борис Джонсън.

Други страни, подписали обещанието, са лидерите на Бангладеш, Бутан, Колумбия, Коста Рика, Фиджи, Кения, Сейшелите и Мексико. Президентите на САЩ, Бразилия и Китай - Доналд Тръмп, Жаир Болсонару и Си Цзинпин - не са подписали обещанието, въпреки че Си ръководи глобалните преговори за биологичното разнообразие.

По-рано този месец ООН обяви, че светът не е успял да постигне нито една цел за забавяне на загубата на природния свят за второ поредно десетилетие, включително цели за защита на кораловите рифове, запазване на естествените местообитания и намаляване на пластмасовите и химически отпадъци до нива, които не увреждат екосистемите.