Шведският парламент гласува днес недоверие на премиера Стефан Льовен и така го свали от поста. След вота той има една седмица, за да подаде оставка, като остави задачата за формиране на ново правителство на председателя на парламента, или да свика предсрочни избори, предаде Ройтерс.


Стефан Льовен

Вотът на недоверие бе поискан от националистическата партия “Шведски демократи” миналата седмица. След това лявоцентристкото правителство загуби подкрепата на бившата комунистическа Лява партия заради план да облекчи правилата за определянето на наемите на новите жилища, уточнява "Труд".


Недоверие на правителството гласуваха 181 депутати, при нужни за успех на вота 175 гласа в 349-местния парламент.

За първи път шведски премиер е свален с вот на недоверие, внесен от опозицията, отбелязва Ройтерс.

Кабинетът на малцинството на Льовен (63 г.) със Зелената партия разчиташе на подкрепа в парламента на две малки десноцентристки партии и на Лявата партия след изборите през 2018 г.

Тъй като в парламента няма ясно мнозинство, не е ясно на кого председателят на парламента може да възложи формирането на ново правителство.

Социологическите проучвания показват изравняване на силите между лявоцентристкия и десноцентристкия блок, което означава, че едни предсрочни избори може да не донесат повече яснота в политическата картина.

Ново правителство или служебен кабинет могат да управляват само до изборите, планирани за септември 2021 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!