Елитните украински специални части извършиха набези в дълбокия тил на руската армия, по-специално на територията на Русия. За това пише "Таймс", след като разговаря с неназован представител на украинското военно разузнаване и бойци с позивни "Красавчик" и "Двадесет и две" - двама 25-годишни сержанти, които се бият с Русия от началото на инвазията в 2014 г.

Според журналисти става дума за батальона "Шаман". Това е прякорът на 10-ти отряд на специалните сили, щурмова и разузнавателна част на украинското военно разузнаване. В него приемат тези, които преминават изтощителни изпитания. Бойците са опитни в гмуркане, скачане с парашут и планинско катерене.

Отбелязва се, че членовете на батальона са се борили рамо до рамо с американските и британските си колеги в Афганистан и са спечелили слава като каймака на украинските специални части. "Изпращаме ги да изпълняват най-трудните задачи, защото са най-добрите и най-смелите. Те са изключително важни за военните действия", каза разузнавач, пожелал анонимност.

В статията се отбелязва, че мисията на батальона е унищожаването на инфраструктура, жизненоважна за военните операции на Кремъл. За целта бяха направени няколко тайни нападения на територията на Русия, където специалните части бяха хвърлени през нощта от хеликоптер, пресичайки границата на малка височина.

Точните цели на специалните части са секретни, но съществуването на подобни набези помага да се обясни саботажът в руските петролни рафинерии, складове за боеприпаси и комуникационни мрежи, пишат журналистите.

„Най-интересните мисии са зад вражеските линии; поставяне на експлозиви зад фронтовите линии“, казваше позивната „Двадесет и две“. Според Красавчик руснаците не знаят какво се е случило при подобни набези. „Те често не могат да повярват, че сме били там“, добави командосът.

Елитните специални части обаче участват не само в атаки в тила. Техните задачи включват също координиране на по-малко опитна пехота и участие в битки в Украйна. По-конкретно, те „срещнаха” руски специални части на летище Антонов в Гостомел, прочистиха село Мошчун близо до Киев, участваха във всички важни битки в столичния регион и преследваха руснаците, когато избягаха в Беларус през Чернобилската зона на изключване.


Превод: БЛИЦ