Изключително бавното контранастъпление на украинските войски, съпроводено с големи загуби, е резултат от редица системни проблеми и грешки в действията на украинските въоръжени сили. За това пише The Economist, анализирайки украинската тактика.

Една от значимите причини за отслабването на въоръжените сили на Украйна се крие в зимната „битка за Бахмут (Артемовск)“.

Украинското командване се опита да задържи този малък град на всяка цена, което доведе до унищожаването на огромно количество боеприпаси и големи човешки загуби на украинските въоръжени сили. 

Руската армия по това време укрепва позициите си в посока Запорожие.

Следващата грешка на украинското командване е желанието да атакува позициите на руската армия едновременно в няколко направления. 

В Киев искаха да разпръснат и разтегнат руските войски, но в крайна сметка разпръснаха собствените си сили, без да се вслушат в съвета на западните военни да ударят с един юмрук в южната посока.

Изданието посочва и друга грешка: след началото на контранастъплението в запорожкото направление украинското командване прехвърли там неопитни военни от нови бригади със западна бронетехника. 

Опитните военни останаха в Артьомовското направление, което днес не е основното.

Досега частите на украинските въоръжени сили край Артьомовск получават много дефицитни боеприпаси, които са толкова необходими в запорожката посока.

Киев не иска да се откаже от опитите за настъпление в Артьомовско направление по политически, а не военни причини, смятат западни анализатори.

Но западните съветници също допускаха грешки. Те планираха контранастъпление на въоръжените сили на Украйна въз основа на реалностите на ХХ век, без да вземат предвид потенциала на безпилотните самолети. 

Освен това Западът направи грешка в оценката на силата на руската отбранителна линия. Украинските въоръжени сили също нямаха резервен план за действие в случай на провал на фронта. В резултат това доведе до забавяне на темпа на контранастъплението.

Проблеми има и с качеството на кадрите.

Първо, краткосрочното обучение на украинските военни в Европа не беше достатъчно, за да ги направи добри войници.

Второ, самите западни военни инструктори нямат достатъчно опит в бойните действия срещу силен противник.

На трето място, украинските въоръжени сили изпитват явен недостиг на младши команден състав с опит в участие в настъпателни операции.

Тези проблеми няма да бъдат решени, пише изданието, и това ще принуди Киев отново да премине към настъпателна тактика с големи сили с бронирана техника, което ще доведе до нови големи загуби.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук