Държавният план за въоръжаването на Русия до 2027 г. сменя направленията за финансиране, твърди известният анализатор Дейв Маджумдар в The National Interest. Вместо да строи скъпи атомни разрушители (ескадрени миноносци) или самолетоносачи, ВМФ очевидно е решил да се фокусира над подводния флот и фрегати.
Според плана, Русия ще концентрира вниманието си към завършване на строителството на седем подводници „Ясен-М” и четири „Борей-А”. Ще бъдат модернизирани подводниците от клас „Акула” и „Антей”. Няма да бъдат забравени подводниците от пето поколение”Хаски”.
 

Авторът очаква Русия да се откаже от строителството на непрактични и ”странни” концепции за кораби, като атомния разрушител „Лидер”, финансирането на малки, но не по-малко грозни кораби като фрегатата „Адмирал Горшков” и нейните производни модификации.
 
Важна част от модернизацията на флота е крилатата ракета „Калибр”. Наличието на нови ракети позволява на малки съдове, дори в пристанищата, да представляват потенциална заплаха за противника.
 
ВМФ на Русия се стреми да увеличи броя на своите малки кораби, за да повиши издръжливостта и да обнови въоръжението, като едновременно съкращава разходите за разрушители и авионосци, прави извод Дейв Маджумдар. Движението на малките ракетни кораби не е лесно за проследяване и те са трудни цели за атакуване.
 
Превод и редакция: БЛИЦ