Военнослужещ от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна с позивна „13” е разказал за атаките с морски дронове срещу обекти на Черноморския флот на Русия.

Военният командва флотилия от морски дронове за украинското военно разузнаване. Воинът участва в няколко успешни атаки срещу руски кораби, по-специално в неотдавнашна специална операция край село Черноморское в Крим, пише The Times.

На разсъмване на 10 ноември 2023 г. украинските военноморски дронове влезли в пристанището, заобикаляйки подводните защитни мрежи. Забелязвайки дроновете, руснаците откриват картечен огън, но не успяват да спрат движението им.

В резултат на мисията разузнавачите унищожиха два руски десантни катера от класове „акула“ и „сърна“. И двата руски кораба са потънали с натоварен на борда бронетранспортьор. Друг дрон избухнал на ремонтния док.

„Те [руските сили] знаеха, че ще дойдем, но не можаха да направят нищо. Радостта беше невероятна. Целта на живота ми беше да потопя руски кораб, а ние потопихме два наведнъж. Сега имаме нова цел – да потопим нещо по-голямо“, казва разузнавачът.

Той разказва и за успешното поразяване с военноморски дронове на руския разузнавателен кораб „Иван Хурс“ и новия скъп патрулен кораб „Сергей Котов“ съответно през май и септември тази година.

„Морските дронове са изключително ефективно оръжие“, обясни командирът на флота от безпилотни летателни апарати на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

Той отбелязва, че цената на всички дронове, използвани в атаката, е хиляди пъти по-ниска от строителството на един кораб като "Котов" и обучението на екипажи.

Украинските морски оператори на дронове променят подходите си към военните действия във водата, тъй като противниковите големи кораби са уязвими от евтини, бързо произведени дронове.

Успешните атаки с тези оръжия са важен фактор за осигуряване на свободата на корабоплаването в Черно море и създаване на коридор за движение на чуждестранни търговски кораби към украинските пристанища.

„Ние пишем история и нашите западни партньори са много заинтересовани от тези устройства“, казва боецът с позивна "13".

Magura V5 е едно такова устройство. Дронът е оборудван с две камери, инфрачервена оптика и сателитен модул, който предава сигнали от камерата към контролния център.

Двигателят с мощност 300 конски сили му позволява да достигне скорост от 45 морски мили в час. Крейсерска скорост от 25 мили в час осигурява пробег от 250 мили. Бойната глава е разположена в носовата част и тежи 250 килограма.

Бойната част в следващото поколение дронове е още по-тежка. Нова модификация на военноморския дрон също позволява да се поставя мини по пътя на противниковите кораби и да се връща в пристанището.

Великобритания и САЩ са изиграли значителна роля в създаването на флотилия от украински ударни военноморски дронове. Резултатът от това сътрудничество са значителни загуби на флота на руските сили и изтласкването им от западната част на Черно море.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук