Всички очакваха мащабната контраатака на украинските войски да се проведе през пролетта. Това се обсъждаше и в Киев, и на Запад, и в Русия, съобщават световните издания.

Основателят на "ЧВК Вагнер" Евгений Пригожин, например, прогнозира началото на офанзивата не по-късно от 15 май.

Но офанзивата още не е започнала. Сега се очаква през лятото.

Какви са вероятните причини?

Първа. Няма забавяне, всичко върви по план. Натрупват се запаси от оръжия и боеприпаси, чиито доставки текат с пълна сила от западните партньори на Украйна.

Втора. Украинското командване не иска да започне настъпление, без да получи допълнително въоръжение от Запада - модерни самолети и голям брой ракети с голям обсег, както и без още по-големи доставки на съвременни системи за противовъздушна отбрана, които да покриват не само Киев, но и войските на фронтовата линия. Без всичко това няма увереност в успеха на офанзивата и затова тя се отлага.

Трета. Реално Украйна няма сили за настъпление. Не се е осъществило набирането на планирания брой новобранци, за да се компенсират загубите и да се създаде ударен юмрук.

 Западните страни не могат да осигурят необходимите количества доставки на оръжия и боеприпаси, което се утежнява от периодичните руски удари по военните складове в тила, както и загуби на техника по време на боевете на фронта.

Следователно Въоръжените сили на Украйна в момента са по-малко подготвени за настъпление, отколкото бяха в края на лятото на 2022 г.

Като се има предвид също така, че руската армия оттогава е увеличила числеността си чрез мобилизация и все още има предимство в броя на оръжията и боеприпасите.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук