През 1952 г. войските на НАТО участват в поредното обучение, изпълнявайки операцията „Майнбрейс“. Изведнъж всичко било прекъснато от появата на НЛО. Според официалния доклад именно неидентифициран обект е прекъснал ученията.

Ученията през 1952 г. били организирани от десет държави в международни води близо до Норвегия и Дания и били планирани за период от 12 дни. Общо участвали хиляда самолета, двеста кораба и 80 хиляди военни.

Упражненията бяха представени във филма „Проектът на синята книга“. Продуцентът Дейвид О’Лири отбеляза, че събитието е имало за цел да покаже на Съветския съюз силата на Америка и нейните съюзници.

На 13 септември част от екипажа на датски разрушител забелязал странен предмет с триъгълна форма, който се насочвал с голяма скорост (около 1500 км/ч) на югоизток. Нещото излъчвало синя светлина.

Подобни наблюдения се провели на 20-21 септември. Капитан Едуард Дж. Рупелт казва, че офицерът от Пентагона на шега препоръчал на военното разузнаване да разгледа внимателно летящите обекти.

Превод: БЛИЦ