Най-малко 600 души посрещнаха Нова година в истанбулския нощен клуб „Рейна”, където малко след полунощ въоръжен атентатор извърши смъртоносна атака и отне живота на 39 от тях.
Две трети от убитите са чужденци. Ето и кратките истории на някои от от тях.

Ливан
Единият от тримата ливанци, които загубиха живота си по време на терористичния акт, е Елиас Вардини. По професия той бил личен треньор. Бил в Истанбул специално за да отпразнува Нова година заедно с приятели. На последната си публикация в „Инстаграм” той е с 25-годишната Рита Чами, която също е сред жертвите на атаката.
 

Третият ливански гражданин е 39-годишният Хайкал Мусалем, който имал собствен фитнес клуб. Съпругата му оцелява при атаката. 

Йордания
Във вторник парламентът в Йордания запази минута мълчание в памет на двамата мъже, които загинаха в атентата. Наврас Ассаф и Мохамад Ал-Сараф били в Истанбул в новогодишната вечер. С тях били и техните, съпруги, които са ранени, но оцелели. 

Израел
18-годишната Лиан Насер от северния израелски град Тира най-вероятно е най-младата сред жертвите. Тя заминала за Истанбул с няколко свои приятели.

Властите в Израел коментираха, че семейството ѝ се опитало да я убеди да не заминава заради честите атаки. Един от приятелите ѝ е ранен по време на нападението.
 

Турция
Сред турските жертви е Хатидже Кодж, която работела като частен телоохранител и била на работа на празника.
 

Друг телоохранител – Фаит Джакмар, който оцелял след атаката на стадион Бешикташ, също е убит, докато бил на служба в клуба.

22-годишният полицай Бурак Ялдъз е застрелян извън клуба.
 

Сред жертвите е и 32-годишният Мустафа Сезгин Сеймен, който бил в Истнабул с годеницата си. Във „Фейсбук” тя публикува негова снимка, под която пише: „Загубих моята друга половина. Загубих партньора ми, любовта ми”.
 

Местни медии съобщават и за смъртта на Айхан Арик – 47-годипен турски туристически агент и баща на две деца, който бил застрелян извън клуба.

23-годишният Мехмет Керим Акил също губи живота си в атаката. Той е роден в Турция, но живеел в Белгия. Бил в Истанбул за Нова година заедно с приятелката си.
 

Друг 23- годишен мъж, служител на клуб „Рейна”, също загива.

Канада
Алаа Ал-Мухандиа от Милтън, Онтарио, е майка на две деца. Тя прекарала последните няколко месеца от живота си в Йордания и решила да замине за Нова година в Истанбул. Семейството ѝ я описва като „разговорлива, оптимистична и обичаща”.

Саудитска Арабия
Седем от жертвите са от Саудитска Арабия. Сред тях са 24-годишните близнаци Мохамед и Ахмед Сауд Ал-Фад, които току що се дипломирали от университета.

Индия
Абис Ризви е 49-годишен боливудски продуцент, който е единият от двамата убити индийски граждани. Другият е модна дизайнерка на около 20 години.

Тунис
Двама съпрузи от Тунис оставиха 5-месечното си дете сирак. Жената била френска гражданка.

Ирак
Булент Сирван Осман загива в кървавата атака в Истанбул. Той е женен и е баща на две деца. Бил в Турция по работа.

Източник и снимки: bTV