Цяла нощ са продължили да се предават в плен бойци от "Азов", морската пехота и други части на ВСУ, които се укриваха досега в катакомбите на Азовстал.

На мястото, където те излизат от развалините са събрани големи сили на войските на ДНР и Русия, специални групи на Вътрешните войски на МВР на ДНР. Това пишат в социалните мрежи бойци от ДНР, които участват в приемането на пленници. 

Според тях украинците се предават на тълпи, без да спират, а в небето постоянно са излитали осветителни ракети, за да се улесни по някакъв начин придвижването им сред руините 

На 16 май 2022 г. украинските бойци, окопали се в "Азовстал", започнаха да се предават на групи.

Първите, взети в плен от руските сили, бяха повече от 50 тежко ранени войници, които късно през нощта бяха изпратени за лечение в болницата в Новоазовск. 

Още около 200 националисти и войници от ВСУ също напускат територията на завода.

 

Пресслужбата на армията на ДНР публикува нови кадри от мястото на инцидента, на които са запечатани моментите на подготовка и предаване на бойците.

Междувременно войниците от десантно-щурмовите войски заедно с други части на украинските въоръжени сили продължават да нанасят поражения на руската армия.

Така например украинските военни унищожиха зрелищно руска самоходна зенитно-ракетна система "Бук" заедно с нейния екипаж.

Видеото показва филигранната работа на украински артилеристи от 95-а отделна десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна, отделна танкова бригада, реактивна артилерийска бригада и специалисти от Житомирския военен институт "С. П. Корольов".

Експерти от САЩ изясниха откъде Русия изстрелва ракети към Лвов

През нощта на 16 срещу 17 май Русия използва ракети с далечен обсег от подводница в Черно море, за да бомбардира Лвов, съобщава американското издание Defense One.

Експертите от изданието отбелязват, че използването на ракети с далечен обсег от подводници в Черно море може да означава, че Русия няма достатъчно високоточни ракети.

"Досега те ги държаха като в резерв. По принцип това е отражение на факта, че ракетите им свършват", казва Брайън Кларк, бивш подводничар от ВМС, който е старши научен сътрудник и директор на Центъра за отбранителни концепции и технологии в института "Хъдсън".

Русия е изстреляла около десетина ракети с морско базиране в Украйна, а преди това съобщи, че е изстреляла ракети "Калибр" от подводница по украински наземни цели. Но ако Украйна наистина потвърди изстрелването, "това ще бъде първото потвърдено използване на крилати ракети от подводници в тази война", каза Кларк.

Представители на Пентагона отбелязват от седмици, че Русия изпитва недостиг на високоточни боеприпаси и ще бъде затруднена да се снабдява с тях заради санкциите.

"Нашата оценка е, че те доста бързо са изразходвали боеприпасите си за високоточни ракети", заяви миналата седмица говорителят на Пентагона Джон Кърби.

"Уралвагонзавод" изпрати ешелон с най-новите танкове Т-90М "Прорыв" на руските войски, съобщиха от пресслужбата на "Уралвагонзавод" пред журналисти във вторник, съобщават световните издания.

„В "Уралвагонзавод" (част от Ростех) се състоя тържествено изпращане на ешелон танкове Т-90М "Прорив" към Министерството на отбраната на Руската федерация“, съобщиха от компанията, цитирани от bgr.news-front.

На събитието присъства настоятелят на храма на Димитрий Донской протойерей Йоан Брагин. Той освети бронираните машини, след което ешелонът с танкове потегли под звуците на "Прощание славянки".

В танковете бяха поставени рисунки и писма от деца на танкостроителите и православни икони.

Производителят подчертава, че това е най-модерната машина от семейството на Т-90. Отбелязва се, че танкът е приспособен към действията в условията на съвременния бой. Една от основните характеристики на T-90M е възможността за обмен на данни с други машини в реално време.