Украинската армия направи пробив в южната област Херсон и пое контрола над няколко населени места, съобщи в понеделник руски служител.

„Напрегнато е, да го кажем така”, заяви Владимир Салдо, назначеният от Русия ръководител на Херсонска област: „Там, където е язовир Каховка, има селище, наречено Дудчани... именно в този район има пробив и има населени места, превзети от украинските войски”.

Дудчани се намира на западния бряг на река Днепър, на около 40 км надолу по течението от мястото, където бяха разположени руските позиции в събота.

Властите и военното командване на Украйна запазват политиката си да не коментират контраофанзивата към Херсон. Руски блогъри обаче съобщиха за украинско настъпление с танкове на десетки километри навътре в доскоро контролираната от Русия територията по западния бряг на Днепър, съобщава БТА.

 

В един от редките случаи, в които официално лице от Украйна дава информация за ситуацията на терен, Антон Герашченко, съветник на вътрешното министерство, публикува видео на украински войник, развяващ националното знаме в Золота Балка в Херсонска област.

Украинската контраофанзива заплашва с обкръжение хиляди руски войници. Снабдяването на руската армия на западния бряг на Днепър вече е силно затруднено, реката е много широка, а Украйна е разрушила всички мостове по нея и атакува постоянно понтонните съоръжения и фериботите, използвани от руснаците.

Украинското оперативно командване на южния фронт в сутрешната си сводка днес не коментира в детайли ситуацията в Херсонска област, а се ограничи до съобщение, че са постигнати частични успехи.

От украинската армия молят също така местните интернет платформи и потребители да не публикуват никаква информация за хода на контраофанзивата, дори ако тя постъпва от надеждни източници.

 

Министерството на отбраната на Русия пък съобщава, че всички атаки на противника в Херсонска област са отразени успешно. В посока Николаев-Кривой Рог руските войски продължиха да водят военни действия за отблъскване на настъплението.

На Николаевското и Андреевското тактически направления всички атаки на Въоръжените сили на Украйна бяха успешно отблъснати, посочват от там.

В резултат на удара на руските въздушно-космически сили по части на 24-та механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна в района на село Давидов брод, Херсонска област, до 60 бойци и седем единици военна техника са унищожени. 

С превъзхождащи танкови подразделения в посока Золотая Балка и Александровка врагът успя да проникне в дълбините на нашата отбрана, посочват от руското военно министерство. 

Подразделения на руските войски са заели предварително подготвен отбранителен рубеж и продължават да нанасят масирани огневи поражения на противника. Загубите на украинските бойци в района възлизат на около 130 души личен състав и 23 единици военна техника, твърдят руснаците. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук