Руската федерация е похарчила 250 милиона долара за информационната операция "Майдан 3". Това съобщи изданието "Бабел", позовавайки се на Андрей Черняк, представител на Главното разузнавателно управление на Украйна.

Изданието отбелязва, че операцията "Майдан 3" е насочена към разпалване на враждебност, изостряне на противоречията в Украйна и всяване на страх и паника. Тази операция е извършвана с помощта на Telegram.

Според Андрей Черняк, това е най-скъпата кампания на Руската федерация след 2014 година.

Той отбелязва, че в Русия информационните и информационно-психологическите операции се извършват от подразделения, създадени във всички специални служби, включително Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, Федералната служба за сигурност, Министерството на отбраната на Руската федерация и президентската администрация.

По-специално, първият заместник на администрацията на Путин Сергей Кириенко отговаря за проекта за есенно-зимна дестабилизация в Украйна, според Черняк.

Владислав Сурков, който по-рано беше идеологът на така наречения проект „Новорусия“, според плана на Кремъл участва в изместването на акцента от външната заплаха към вътрешните противоречия в Украйна, смята Черняк.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук