Американската прокуратура поиска да бъдат конфискувани 5,4 милиона долара от банкова сметка в САЩ на руския бизнесмен Константин Малофеев, предават световните агенции.

Вашингтон включи Малофеев в списъка си със санкции в края на 2014 г.,  понеже смята, че той финансира сепаратистите в Източна Украйна и Крим.

Федералните прокурори в Ню Йорк посочват, че конфискуването на парите е правомерно, защото Малофеев се е опитал да ги прехвърли на свой бизнес партньор в нарушение на американските санкции.

Според обвинението през март 2014 г. Малофеев е използвал фиктивна компания на Сейшелските острови, за да инвестира 10 милиона долара в акции в тексаската банка "Стратеджик гроут банкорп“  (Strategic Growth Bancorp).

На следващата година той е продал фиктивната компания за един долар на неназован гръцки бизнес партньор, като споразумението е било сключено със задна дата - юли 2014 г., когато санкциите все още не са били наложени.

Банката в Тексас обаче е продължила да счита Малофеев за собственик на акциите и е сигнализирала министерството на финансите за действията му.

Прокурорите твърдят, че акциите на Малофеев са били конвертирани в пари в брой и депозирани в блокирана сметка, когато през 2016 г. "Стратеджик гроут банкорп“ се слива с базираната в Денвър "Сънфлауър банк" (Sunflower Bank). 

През март американското министерство на правосъдието създаде федерална работна група "Клепто кепчър“ ("KleptoCapture"), която е ангажирана с изпълняването на санкциите срещу финансите на руски олигарси, за да бъде засилен натискът срещу Русия за прекратяване на инвазията ѝ в Украйна.

В резултат на това бяха издадени заповеди за конфискуване на яхти и самолети, собственост на хора, за които има подозрения, че са свързани с руския президент Владимир Путин.

Освен това американската прокуратура повдигна обвинения и на няколко руснаци и различни техни партньори от САЩ и Европа за нарушаване на санкциите.

Самият Малофеев беше обвинен през март в заобикаляне на санкциите и използване на съучастници за тайно придобиване на медии в цяла Европа.     

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук