Служители на австралийския зоопарк отново са принудени да спасяват коалите, които доскоро страдаха от бушуващи пожари на континента. Сега те са заплашени от обилни дъждове, които не позволяват на животните да се прилепват към мокри дървета.

Потоци вода заляха част от речните прелези, служителите трябва да се преборят с гневни алигатори с мопове и други импровизирани средства, отвеждайки мокрите коали на по-безопасно място за тях, съобщава The Sun.

Месеците на суша, които предизвикаха тежки пожари на австралийския континент, приключиха. На източния бряг на страната започнаха силни дъждове, които заплашват животните в австралийския парк от влечуги.

"Това е невероятно. Само миналата седмица имахме ежедневни срещи, за да обсъждаме непосредствената заплаха от горски пожари", каза директорът на парка. Според него това е най-голямото наводнение за последните петнадесет години.

Огромната лагуна на алигаторния парк е дом на тридесет и пет потенциално опасни влечуги, родом от Северна Америка, които растат до 3,5 метра дължина и тежат до 400 кг. Разгневените животни се опитват да избягат от отделеното за тях пространство, което заплашва други животни и хора в зоопарка. Коалите от своя страна отново бяха са уязвимите в случая. 

Според синоптиците причината за местните наводнения са силни порои. За час и половина около 40 мм валежи паднаха в региона. През нощта дъждовете също продължиха и се засилиха от гръмотевични бури. В този случай основният проблем беше и сухата почва, която не е в състояние да поема влага в големи обеми.

Превод: БЛИЦ