Две години след като бившият римски кмет Валтер Велтрони беше обявил създаването на музей на Valentino, новото ръководство на Вечния град направи крачка назад по проекта.
През 2007 Велтрони съобщи, че в Рим ще бъде реализиран музей на висшата мода на Валентино Гаравани. Днешният кмет от десницата Джани Алемано обаче не е съгласен с тази идея.
„Музеят на Валентино, така както беше замислено да се построи в едновремешния рибен пазар, няма да бъде направен. По-добре е там да се изгради университет на модата“, каза президентът на Комисията за туризъм и мода в римското кметство Алесандро Ванини Скатоли.
„Валентино съществува като човек, но смятам, че днес има и други реалности, които изплуват в неговата групировка“, поясни решението си Скатоли, имайки предвид новите главни дизайнери във „Валентино“.
Според запознати, зад новото решение на римското кметство седи неотстъпчивостта на Валентино за това, да не даде и сантиметър от сградата, обещана от Велтрони, за други дейности.
„Всеки път, когато сядахме на масата за преговори с Валентино, го молехме да остави малко място в музея си и за седалище на училище за мода. Той обаче даде да се разбере, че иска всичките 5000 кв.м. за музея си“, разказа Скатоли пред вестник „Стампа“. /Pronto Sofia