Британските фермери и производители на автомобили ще бъдат защитени според новия търговски режим след Брекзит, съгласно който голяма част от стоките, които влизат в страната ща бъдат освободени от мита от началото на 2021 г., пише либералното издание The Guardian.

Според Департамента за международна търговия на Обединеното кралство напускането на Европейския съюз (ЕС) ще позволи на страната да въведе собствена система, която да е по-проста и евтина, а в същото време да подкрепя ключови сектори от икономиката.

Правителството още обяви, че тази нова система ще влезе в сила от 1 януари, което е ясен сигнал, че Лондон няма намерение да удължава транзитния период след Брекзит.

Според новия режим митата на над 6 хил. продукта ще бъдат рационализирани и опростени, като целта е да се намалят разходите на бизнеса и потребителите.

Правителството заяви, че ще запази митата върху земеделските стоки, включително месото. Освен това ще останат митата в размер на 10% върху вноса на автомобили, в опит да бъдат защитени местните производители.

По-рано британските компании за производство на автомобили предупредиха, че ако икономиката работи при условията на Световната търговска организация (СТО) тогава те могат да загубят до 40 млрд. паунда до 2024 г.

Министърът по международна търговия Лиз Тръс заяви: "За първи път от 50 години имаме възможност да наложим собствен режим на митата, който е създаден за британската икономика".

"Нашите глобални мита ще подпомагат британските потребители и домакинства като (...) намалят стойността на хиляди продукти от първа необходимост".

"С ясен подход ние подкрепяме британската индустрия и помагаме на бизнеса да се справи с безпрецедентните икономически предизвикателства, предизвикани от коронавируса", каза тя.

От Департамента за международна търговия заявиха, че новата система ще подсигури, че 60% от вноса ще влиза в Обединеното кралство без мита при условията на СТО или чрез съществуващи схеми за преференциален достъп, а преговорите със САЩ за търговско споразумение тъкмо са започнали.

Освен това от Департамента смятат, че новият режим ще премахне някои сложни процедури от системата на ЕС и ще отстрани всички мита под 2%.

Стоките, освободени от мита включват и медицинско оборудване като вентилатори и защитна екипировка.