Интересът на Република Северна Македония в преговорите с България е да защити македонския език и македонската идентичност, но основният стремеж на страната са преговорите с ЕС, каза по македонската телевизия Канал 5 вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

По думите му целта е да има положителна комуникация и затова са сформирани работни групи, които отварят възможности и проекти за сътрудничество и сближаване в няколко области, предаде БТА. "Мисля, че чрез диалог можем да изпълним и двата интереса", смята Маричич.

Той допълни, че двамата нови премиери на Република Северна Македония и България проявяват желание с нова енергия и въз основа на поуките от изминалите години да намерят решение на всички отворени въпроси.

"Ние сме заявили ясно и публично позициите си. Парламентът гласува декларация, подкрепена от всички партии, че македонският език и идентичност не подлежат на преговори. Всички други въпроси сме готови да обсъдим и да решаваме в пакет", каза Маричич.

"От първия ден видяхме тази различна по-позитивна енергия в новото правителство в България за това подадохме ръка на този подход. Конституцията ни по отношение на етническите общности е ясна, за това принципно няма проблем да включим в нея и други общности. Това не би било ексклузивно само за българите, но и за хърватите и черногорците, които отдавна имат такова искане.

Човек на Радев бие тревога: Кирил Петков вдига ветото на Скопие

Ние смятаме, че това трябва да стане с влизането ни или непосредствено преди влизането ни в ЕС, за България трябва да стане по-бързо, трябва да намерим начин това да се случи в нормална времева рамка", смята Маричич.

Той посочи, че ползите от Преспанското споразумение се виждат в действие, а Гърция е привърженик на влизането на Република Северна Македония в ЕС, че вече се отчита повишен търговски обмен, повече пътувания и по-голямо сътрудничество.

"Ползите от Преспанското споразумение се виждат в действие. Гърция лобира за нас от 2019 г. Ако следим дискусиите в Брюксел, те непрекъснато насърчават нашата европейска интеграция и ни подтикват да започнем преговори. Това е същността на Споразумението. Очаквам и България да направи същото, след като затворим отворените въпроси и продължим по приятелски начин.

Мисля, че е най-добре да се види чрез конкретни стъпки каква е ползата от затварянето на отворени въпроси със съседите. Всички алтернативи извън ЕС, са по-лоши за страната и европейската интеграция е стратегическа цел на страната от самото й създаване", смята вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония.