Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи допусна, че в дневния ред на срещата между Кирил Петков и Димитър Ковачевски, а и в разговорите оттук нататък, може да влезе въпроса за промени в начина на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси.

Пред БНТ първият дипломат на Скопие изтъкна, че отношенията между двете страни не бива да влязат в състояние на замразен конфликт.

Българският премиер Кирил Петков ще се срещне с новото правителство на Димитър Ковачевски буквално в първия му работен ден, обяснява външният министър на страната Буяр Османи.

Двете страни ще разговарят за икономика, инфраструктура, транспортна и енергийна свързаност. Но и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за евентуални промени в Историческата комисия.

"Склонен съм да предложа да влезем в разговор за евентуална промяна в начина на работа, а защо не и структурата и състава на Смесената историческа комисия, смята Османи.

Евентуална промяна в структурата и подхода в работата на комисията няма да е обвързана с конкретни срокове за резултати, смята той.

Буяр Османи смята, че във влошаващата се среда на Балканите Република България и Република Северна Македония не трябват да оставят още нерешени проблеми в региона.

Османи напомня, че именно България повдигна въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани през 2018 г.

Коментирайки искането за включването на хората с българско самосъзнание като държаватворен напод в Конституцията на Република Северна Македония, Буяр Османи смята, че страната му е известна с големите колективни права на различните народности, които дава.

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да следят за говоря на омразата и от двете страни.

"Ние не сме вече в съюз с Югославия, а искаме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, трябва да се коригират", смята външният министър на РСМ", казва Османи.

"Не беше толкова ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика", казва още Буяр Османи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ