Република Кипър предприема мерки във връзка с възникналия нов конфликт от страна на кипърските турци в буферната зона на острова. Това заяви днес парламентарният говорител на Република Кипър Константинос Летимбиотис, цитиран от кипърската агенция КНА.

Пред журналисти Летимбиотис каза, че задействането на мерки от страна на Кипър е започнало от тази сутрин и има план, който не може да бъде публично оповестен. Той отбеляза, че някои мерки са видими, други не.

Преди два дни Летимбиотис съобщи, че турски войници на непризнатата от световната общност Севернокипърска турска република (СКТР) са влезли в буферната зона в района на Агиос Дометиос, като малка група от тях са се настанили в необитаема сграда, известна с името „Къщата на Мария“, и са поставили въртяща се камера и антена.

„Чакаме и сме в постоянна комуникация с мироопазващите сили на ООН, това е целта, да се подсигури режимът на буферната зона“, заяви правителственият говорител и добави, че от първия момент, в който са се случили събитията в „Къщата на Мария“, е имало оценка и планиране.

Летимбиотис посочи, че мироопазващите сили са информирани преди да бъдат въведени тези мерки. Според информация на мироопазващите сили положението остава непроменено в буферната зона, съобщи Летимбиотис и подчерта, че правителството е в постоянна връзка с тях по въпроса.

Това е вторият път на напрежение в буферната зона в рамките на няколко месеца, след като през август край селището Пила кипърски турци нападнаха група миротворци на ООН, опитващи се да им попречат в изграждането на път, свързващ селището с територията на острова, контролирана от кипърски турски власти.

Въпреки влошаването на перспективите за възобновяване на преговорите между двете страни в началото на октомври кипърските гърци и кипърските турци се договориха да продължи изграждането на пътя между Пила (на турски - Пиле) и Арсос (на турски - Йигитлер), при условие че бъдат премахнати турските военни постове в буферната зона и юрисдикцията на ООН в района не се оспорва.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук