Назначените от Москва власти обвиниха силите на Киев, че днес са ударили с HIMARS по хотел в Херсон, град под руска окупация в Южна Украйна, убивайки двама души, включително бивш депутат, предаде Франс прес.

Тези твърдения засега не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва АФП.

„Днес около 05:30 ч. местно време (и българско) украинските въоръжени сили изстреляха ракета по хотел "Плей бай Рибас“ в Херсон, се казва в изявление на руската администрация.

„По предварителни данни двама души са загинали при този терористичен акт“, посочиха властите и добавиха: „Спасителите все още претърсват отломките в търсене на жертви и оцелели.“

Служителят на областната администрация Кирил Стремоусов твърди, че сред убитите е и бившият украински депутат Алексей Журавко, симпатизиращ на Русия.

Според информацията, в хотела са се намирали журналисти от руски медии. В информационния поток се завъртяха кадри, показващи как един от журналистите е изваден от купчината отломки. 

 

 

Ракетата е унищожила стаите, в които са спали журналистите Мурад Газдиев и Михаил Кондаков. И двамата са невредими. Последният беше затрупан под развалини, но беше изваден малко след удара.

"Сякаш ме е ударил ток, треперя", каза Кондаков след спасяването, заобиколен от отломки и сочейки дупка в стената близо до леглото му. "Спях тук и точно там удари ракетата. Не знам как оцелях."

"Руските военни напуснаха това място вчера. Може би ударът е бил планиран“, каза Газдиев и добави, че всички се страхуват от втори удар. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук