Кремъл използва ново оръжие в своята информационна война с Украйна и Запада: фалшиви камео появявания на знаменитости, пише "Би Би Си".

Според информацията на изданието, звезди като Илайджа Ууд, Присила Пресли, Опра Уинфри и много други дори не са осъзнавали как имената им са били използвани в социалните мрежи и руските новини за очерняне например на украинския президент.

"Става въпрос за Cameo, популярно приложение, където потребителите могат да плащат за персонализирани съобщения от известни хора - в случая на Илайджа Ууд, започвайки от $340. Приложението доби голяма популярност по време на пандемията от коронавирус.

Информация за случая е поместена и в доклад на Центъра за анализ на заплахи на Microsoft.

Във видеоклиповете се вижда как знаменитости като актьора Илайджа Ууд изпращат уж лично съобщение до украинския президент Зеленски с молба да получи помощ заради употребата на наркотични вещества, пояснява британската медия.

В доклад на Microsoft се посочва, че знаменитостите във видеоклиповете вероятно са били помолени от потребител на Cameo да изпратят съобщение до някой на име „Владимир“, умолявайки го да потърси помощ заради алкохолизъм и употреба на наркотици, без да знаят, че техните видеоклипове ще бъдат използвани в руската пропаганда.

Русия отдавна невярно твърди, че г-н Зеленски и други украински лидери се борят с употребата на вещества, в опит да спечелят подкрепа за текущата си инвазия в Украйна.

В едно видео, записано от Ууд, известен с ролята на Фродо Бегинс във „Властелинът на пръстените“, актьорът казва: „Надявам се, че ще получиш помощта, от която се нуждаеш. Много любов, Владимир, пази се“.

След това видеоклиповете на Cameo бяха модифицирани, за да включват емотикони и лога на медии, и след това бяха разпространени в социалните медии, понякога чрез медии, притежавани или подкрепяни от руското правителство, информира "Би Би Си".

В един случай се съобщава, че видеоклиповете са били обсъждани в руско политическо токшоу в най-гледаното време.

От Microsoft казват, че са забелязали седем такива видеоклипа от юли 2023 г. насам, включващи знаменитости като Присила Пресли, актьорът от Breaking Bad Дийн Норис, актрисата Кейт Фланъри и актьорът Джон Си Макгинли.

От Cameo казват, че няма да коментират публично нито едно от текущите си разследвания, но добавят, че използването на нейните видеоклипове в руската пропаганда би било нарушение на нейните насоки на общността.

„В случаите, когато подобни нарушения са доказани, Cameo обикновено ще предприеме стъпки за премахване на проблемното съдържание и ще спре акаунта на купувача, за да предотврати по-нататъшни проблеми“, казва говорител на Cameo в изявление.

Говорител на Ууд казва пред медиите, че актьорът е отговарял само на заявка чрез Cameo и видеото „по никакъв начин не е предназначено да бъде адресирано до Зеленски или да има нещо общо с Русия или Украйна или войната“.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук