Членове на администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама месеци наред са водили тайна кампания за дискредитирането на бившия съветник на новия президент на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин, който подаде оставка заради скандала в администрацията около разговорите си с руския посланик, пише Washington Free Beacon, позовавайки се на многобройни източници. По данни на изданието, служители в администрацията на Обама са искали по този начин да създадат проблеми в системата за национална сигурност на новия президент на САЩ Доналд Тръмп и да запазят ядрената сделка с Иран.
Източниците съобщават, че поддръжниците на Обама, включително и заместникът на помощника на бившия президент по националната сигурност Бен Родс, са предавали на медиите материали, които са били насочени към подкопаването на доверието към Флин, обявил се против ядрената сделка с Иран.

Участниците в операцията са възнамерявали да се противопоставят на усилията на администрацията на Тръмп по разкриването на тайните детайли на споразумението за иранската ядрена програма, които дълго време са укривани от администрацията на бившия президент.
 
Запознати със ситуацията източници съобщиха, че поддръжници на Обама няколко месеца преди встъпването в длъжност на Тръмп са се занимавали с планирането на създаване на пречки по пътя на екипа на новия президент на САЩ в сферата на националната сигурност.
 
„Не може да се отрича, че кампанията по дискредитирането на Флин е вървяла с пълен ход до деня на встъпването му в длъжност, тя е включвала в себе си еднозначни притеснителни и политизирани изтичания на информации в медиите, насочени към подковапането на репутацията на Флин”, заяви неназован бивш съветник по националната сигурност, имащ тесни контакти в  Белия дом
 
„Те са знаели, че цел номер едно е Иран... и всичките са знаели, че тяхното малко заветно споразумение с Иран заобикаля правилата... Затова те се отърваха от Флин още преди тайното споразумение да изплува на повърхността”, добави източник, близък до Флин и Белия дом.
 
Източници на изданието добавят, че подалият оставка съветник на президента на САЩ по националната сигурност се е подготвял да направи публични редица детайли около ядрената сделка, които са били умишлено скрити от администрацията на Обама, за да се спечели подкрепа за сделката . Флин „си тръгна преди някой да успее да види какво точно се е случило” с тези секретни споразумения, добави източник на изданието.
 
Изданието отбелязва, че кампанията, насочена против Флин, може да се прехвърли и върху други важни фигури в администрацията на Тръмп.
 
В понеделник вечерта Флин напусна поста си и призна, че е предоставил на Белия дом непълна информация за контактите си с посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк.
 
Превод и редакция: БЛИЦ