Президентът на Руската федерация Владимир Путин заради Украйна е „заклещен между два свята“. Той не може нито да победи, нито да отстъпи, запазвайки репутацията си.

Ръководителят на Руската федерация даде да се разбере, че няма да търпи критики към „специалната операция“ в Украйна, руснаци, които я наричат инвазия, са заплашени до 15 години затвор, но неодобрението на действията на Кремъл все повече става гласно, пише The Washington Post (WP).

Според изданието „военни ястреби“ твърдят, че руските власти не са достатъчно агресивни, а някои руски военни и политици не искат да участват в кръвопролитието.

Руски военен съд постанови при закрити врати, че 115 гвардейци са били законно уволнени за отказ да участват в „специалната операция“. Разбра се обаче, е решението може да бъде обжалвано.

В петък в далекоизточния пристанищен град Владивосток депутатът от местната комунистическа партия Леонид Васюкевич поиска руските власти да спрат военните действия на украинска територия и да изтеглят войските си, пише Асошиейтед прес.

„Разбираме, че ако страната ни не спре военната операция, ще имаме повече сираци в страната ни“, каза той.

Междувременно в Русия има хора, които настояват за по-голяма конфронтация с Украйна и Запада и критикуват Кремъл за изтеглянето на войските от Киевска и Черниговска област през април.

Те са шокирани и от провала на руската операция в Донбас за форсиране на река Северски Донец, по време на която бяха ликвидирани 485 руски военни и унищожени 80 вражески бронирани машини.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!