Японското правителство представи рекорден бюджет за отбраната за около 5,19 трилиона йени (близо 39 милиарда евро) за фискалната 2018/2019 г. Тези средства ще позволят по-специално на Токио да укрепи противоракетния си щит, за да се предпази от севернокорейската заплаха, предаде Reuters.

Бюджетът за отбраната на Япония е увеличен за шеста поредна година. Допълнителните средства ще позволят на Токио да подготви инсталирането на наземно базираната противоракетна система "Иджис ашор". В началото на седмицата японското правителство одобри вноса на това оборудване, произведено от американската компания "Локхийд Мартин".

Две севернокорейски ракети прелетяха по-рано тази година над японска територия. Пхенян освен това отправи заплахи да потопи японския архипелаг, съюзник на Вашингтон.

В края на ноември севернокорейският комунистически режим изпита и нова междуконтинентална балистична ракета, която падна в Японско море.

По време на официалната си визита в Япония в началото на ноември американският президент Доналд Тръмп призова Япония да се превъоръжи, за да се защити, като отдаде приоритет на американското военно оборудване. "Това за нас означава много работни места, а за Япония много повече сигурност", каза Тръмп.

Япония планира също да се снабди с американски крилати ракети с обсег около 900 километра, които могат да достигнат Северна Корея.

Като цяло бюджетът на Япония за фискалната 2018/2019 г. е рекорден и възлиза на 97,70 трилиона йени (близо 730 милиарда евро).