На Оркнейските острови археолозите са открили две каменни топки в гробница, датираща от 3500 г. пр. н. е. В този район археолозите разкопават гробница, която се счита за един от най -ранните паметници в Шотландия и представлява каменна зидария с гробна камера, разделена на много секции. 

Сред находките, намерени на това място, има две каменни топки. Материалът по темата е публикуван от Arkeonews.

Каменните топки идват от Шотландия. Общо досега са открити повече от 500 резбовани каменни топки, като повечето от тях са намерени в североизточната част на Шотландия. Освен това те са открити и на Оркнейските острови, Англия, Ирландия и Норвегия.

Първоначалната функция или значението на неолитните каменни топки, считани за един от най-големите образци на неолитното изкуство, все още остава загадка за археолозите.

Според някои теории те биха могли да бъдат създадени като каменни глави за оръжия, стандартизирани тежести за неолитната търговия или ролки за транспортиране на масивни камъни, използвани в мегалитни конструкции.

Много дръжки от издълбани каменни топки бяха увити с въже или сухожилия, което им позволява да се хвърлят като прашка или южноамерикански боли, според една идея. Други хипотези характеризират топките като обекти на религиозно поклонение или маркери на социален статус.

Националният музей на Шотландия в Единбург притежава най -голямата в света колекция от резбовани каменни топки, която включва около 140 оригинала от неолитни (нова каменна ера) обекти в Шотландия и Оркнейските острови, както и 60 отливки от подобни артефакти от други места.

Превод: БЛИЦ