Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 18 май 2022 г. Това се случи с уговорката, че "както винаги, първо пандемията, после войната".

"Нека да напиша пак, вероятно за стотен път. Никой не ви кара да четете тази сводка. Тя си има формат, но числата всеки ден са различни. На който не му харесва да не чете или да дава по-добри прогнози.

С крякане какъв съм грозен и с рецензии как нищо не разбирам, няма да стане. Давайте по-добри прогнози за пандемията и войната. Много сте добри на думи. На дела никакви ви няма. Вече трета година.

Затова народът чете моите сводки, а на вас не ви обръща внимание. За нищо не ставате, хейтъри мои. И да хейтите не можете както трябва.

А сега по същество.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 3. Този сценарий е - караме си спокойно лято.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 48 дни.

Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.

2. Базовото репродуктивно число - днес е 0.70.

Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива.

"Синьо лято" е непоклатим, обхватът на заразата се свива бързо.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. Няма.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение от днес

За страната - 0.10

София-град - 0.19

Пловдив - 0.10

Бургас - 0.09

Варна - 0.06

По южните граници

Благоевград - 0.15

Кърджали - 0.19

Смолян - 0.19

Хасково - 0.15

Ямбол - 0.16

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - никакви проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът на зловещия професор за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 48 дни.

За сведение - индексите в още няколко области

Велико Търново - 0.14

Видин - 0.22

Враца - 0.14

Габрово - 0.17

Добрич - 0.02

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден. Както виждате, проблеми няма. Добрич даже е 50 пъти под критичната стойност. Както се пее в песента - Луната продължава да спи. Ковид - кризата е смазана. Е, нека да има поне една смазана криза от всичките, дето са ни се накачулили на главата.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.

Здравната система си върти синджирчето и си подсвирква по отношение на Ковид-кризата. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитете. Десетки пъти.

4. Проверка за тотален локдаун. Тотален локдаун ли?

Няма да има. Писах ви отдавна - стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно. Ето, влязохме в сценарий "Синьо лято" по план.

5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката ще се увеличава.

Но бавно.

6. Заключение от проверката - и днес, 48 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Синьото лято" е стабилно, здравната система

се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение е угасено, жалките опити на модифицираният Омикрон да го запали се провалят до един.

И още ще се провалят.

7. Из картите промени няма. Вчера ви показах картата за риска. Днес - прогназната 14 дневна заболеваемост. Появи се жълто по нея, обхвата на тоя цвят ще започне да се разширява полека. Сценарият

"Синьо лято" е стабилен. Държим го така 90 дни и си свиркаме. Това е зловещия план на зловещия професор. И понеже Шерлок Холмс го няма, няма кой да развали зловещия план. Няма да стане да развалиге зловещия план с кряканици и писане на рецензии от Ганковото кафене. Да се заразявате, да се заразявате трябва. Само с вършене на такива глупости ще навредите на себе си и ще развалите зловещия план.

Сега за войната.

1. Разбрахме се вече - войната ще е дълга и ще се развива бавно. Защо? Като следствие от принципа на поробването на Хакен е стабилизиран сценарий на бавно изменение на обстановката. Затова.

2. Проверка на офанзивите и контраофанзивите.

Руската офанзива. Основна цел към момента - Донбас, критерий за успех - превземане на Краматорск. Критерият не е изпълнен. Не се очаква голям котел, но се очакват малки котлета. Котле 1 - Северодонецк - Лисичанск - почти затворено.

Численост на украинската групировка там - 1 дивизия.

Чакат се тежки боеве, особено за Лисичанск.

Капитулация на полка "Азов" в Мариупол. Не е евакуация - капитулация е. Тия не оправдаха очакванията ми. Предполагах, че ще се бият до смърт. Предадоха се. Тежък психологически удар - като искаш да си герой, не попадаш в плен.

Стана ясно колко много бойци от "Азовстал" се предали в плен досега, започват да ги... ВИДЕО

Украинска контраофанзива. Цел - спиране на руската офанзива в Донбас. Критерий - превземане на Изюм. Критерият не е изпълнен. Котлета няма.

Западните оръжейни доставки държат засега украинската армия в изправено положение. Загубите никак не са малки обаче - от една трета до половин батальонна тактическа група на ден. Броячът се върти бързо, което не е добре. Кръвта, ако и да е море, по някое време свършва.

Извод - украинците на успяват да отблъснат руското настъпление в Донбас. Руснаците имат преимущество. Очакванията са това преимущество да се запази до края на седмицата, че и след това.

3. Пропагандната война. Във воюващите страни ситуацията е стабилна - народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. Този сценарий не се очаква да се промени до края на седмицата, че и след това.

У нас - стабилен е сценарий на провалена проукраинска пропаганда. Как да се оправи това - съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитат от ОНЯ ЧОВЕК, ден четвърти, не е Бисмарк)

..Вярата движи планините, но само знанието ги премества на правилното място....

Кратък коментар - може и да имаш много хора, готови да клъвнат на пропагандната кука. Това са планините, готови за движение. Ако обаче си аматьор, няма да може да ги придвижиш на правилното място.

И вместо проукраински настроения ще се набиеш на атрактор с преобладаващи антиукраински настроения у народа.

Това не се оправя с рецензии от кафенето какъв е глупав Витанов. Витанов видя навреме аматьорщината и я посочи. Знание трябва тук, знание как да се прави проукраинска пропаганда. Иначе планините ще маршируват в посока обратна, на тази, в която искате да ги местите.

Виждате - подпомагам проукраинските пропагандатори с интелектуално доказано работещи концепции. Та дано вдянат. Ще вдянат ли? Имаме си тест - атракторът трябва да бъде изкаран от басейна на привличане на антиукраинския скептицизъм. Ако да - вдянали са. Ако не - не са вдянали.

И накрая - Бисмарк, разбира се. Някои се тръшкат от яд, че добре познавам Бисмарк. Познавам го, с години съм го изучавал. И затова пак ви пиша: Бисмарк е възвишението, откъдето можете да погледнете към тая война и да ви стане ясно, какво представлява тя.

Ето днешния цитат от него

- Политиката не е наука, макар професорите да са склонни да я смятат за такава. Тя е изкуство.

Какво ни казва Бисмарк тук - че политиката е наука и още нещо. Прав е. По негово време е нямало теория на игрите или динамика на сложни системи. И математическите оценки във военно дело не са били тъй развити. Днес има всичко това.

Но дори да го знаеш, то не стига, за да си добър политик. То е базата. Но ако нямаш интелектуалната надстройка, няма да станеш добър политик. Гледаме войната и базата и надстройката на политиците. Разсъждението тук е кратко - то ако имаше достатъчно база и надстройка, нямаше да има война. Гледаме у нас базата и надстройката на политиците. Хайде да не гледаме, а.

И тъй, предстои да видим какво ще има да става.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.