962 украински бойци са напуснали територията на завода „Азовстал” в Мариупол и са се предали на съюзническите войски на Руската федерация и ДНР. Новината бе съобщена от Щаба на Териториалната отбрана на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

С падането на нощта процесът не е преустановен.

„До 22 часа противникът продължи да излиза от „Азовстал”. През нашия участък преминаха около 600 души,  сутринта, засега, цари тишина”, съобщи основателят на батальона "Восток" на силите на ДНР Александър Ходаковски.

От руското Министерство на отбраната уточниха, че за един ден  694 украински бойци, блокирани в завода, са се предали. Сред тях има 29 ранени.

51 от тях са откарани в болница в Новоазовск за стационарно лечение.

Така от 16 май 959 украински бойци са предали оръжията си и са се предали доброволно, в това число 80 ранени.

С предалите се украинци, които се укриваха в „Азовстал”, започват работа следователи.

Всеки, който не се нуждае от медицинска помощ, ще бъде доведен за разпит при първа възможност.

Служителите на реда ще трябва да установят в кои части са служили бойците и дали са замесени във военни престъпления в Донбас.

Стотици хора на малки групи, подредени в колона, напускат територията на индустриалната зона на завода в Мариупол. Със себе си носят различни вещи.

Руски войници ги проверяват на място. След проверката всички се насочват или към автобус, или към линейка.

На главите си някои все още имат фенерчета. За два месеца под земята този елемент се е превърнал в неотменна част от „снаряжението” им.

В една от групите има и ранени, и здрави украински войници, както и бойци от батальона „Азов”. Травмите им са различни. Някои се движат самостоятелно, други ги изнасят на носилки.

Първите линейки с ранени са пристигнали в болницата в Новоазовск  след седем вечерта. Всеки пленник е бил прегледан лично от главния лекар и след това изпратен в отделението.

Част от пленниците, които не се нуждаят от лечение, вече са откарани в следствения арест в Донецк.

Част от излизащите от „Азовстал” казват, че са попаднали на територията на предприятието случайно.

Сред предалите се има и много жени. Какви задачи са изпълнявали, все още не е ясно. Много от излизащите от завода казват, че не са имали никакво отношение към бойните действия.

Според лидера на ДНР Денис Пушилин, предалите се азовците няма да бъдат заменяни за пленени руски военнослужещи.

Според Пушилин „съдът ще реши съдбата на тези, които се предадоха от Азовстал, а “нацистите ще бъдат изправени пред трибунал.

Изявление направи и ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров. Според него „войниците могат да бъдат разменени, но бандеровците не - те трябва да бъдат наказани според закона“.