Президентът на Украйна Владимир Зеленски вярва, че може да договори споразумение с Владимир Путин за прекратяване на конфликта в Украйна, но заплаши, че ще се оттегли от преговорите след година, ако няма напредък с руския му колега, става ясно от интервю на украинския президент пред британския вестник „Гардиън“, цитиран от Труд бг

„Времето тече. Правителството може да отдели една година за цялото споразумение. Тогава то трябва да бъде приложено. Всякакво бъдещо отлагане е забранено. “, каза той пред медията.

Зеленски, заяви, че срещата му с Путин в Париж през декември е имала няколко емоционални момента. Той вярва, че е установил връзка с руския си колега по време на срещата: „Мисля, че ме послуша. Имах това чувство. Надявам се, че не е невярно чувство.“, обясни той.

В широкообхватното интервю, проведено в Киев в края на февруари, Зеленски също обсъжда своята нежелана роля в опита за импийчмънт на Доналд Тръмп и отношенията му със САЩ след приключване на процеса.

Той каза, че въпреки политически натоварена предизборна кампания в САЩ, той остава готов да пътува до Белия дом, за да се срещне с Тръмп. Но близо 10 месеца след първия си телефонен разговор с американския президент, конкретна покана от Вашингтон все още не е пристигнала.

„Казаха ми, че се подготвя“, каза Зеленски с израз на безсилие. „Трудно ми е да слушам това. Аз съм човек, който работи с крайни срокове. Нашите дипломати го обсъждат с американски дипломати. Бих искал да имаме ползотворна среща. “

Зеленски призна, че е „неприятно“ да се чуват информации, че Майк Помпео е направил коментари, дали американците се интересуват от Украйна, но настоя, че държавният секретар на САЩ е предоставил лични уверения за подкрепа по време на посещение в Киев в началото на тази година. „САЩ ни подкрепят“, каза той. „Искам те да ни подкрепят по-силно.“

По отношение на войната Зеленски е критикуван в Украйна за контакти с Путин, докато Русия все още окупира Крим и подклажда войната в Източна Украйна.

Но той каза, че е фокусиран върху човешкия живот повече от колкото от територия, и посочи скорошна размяна на затворници като знак на прогрес: „За кого се прави всичко това? За хората. Какъв е смисълът да върнем нашата територия, ако един милион души умрат? “

Той каза, че смята, че страните трябва да предприемат гъвкав подход към споразуменията от Минск, които Украйна подписа под силен натиск преди пет години, за да прекрати големите боеве.

Зеленски заяви, че Путин многократно отхвърля предложенията си за компромис, като споменава Минск, според който Кремъл ще се откаже от контрола над руската граница с Украйна в самия край на процеса. Русия редовно прехвърля пари, войски и оръжие през границата.

„В Минските споразумения има точки, ако ги разместим малко, какво лошо може да има“ той каза. „Щом няма хора с оръжие, стрелбата ще спре. Това е важно. “

Зеленски заяви, че е важно Ангела Меркел и Еманюел Макрон, двамата други лидери в т. нар. „Нормандска четворка“, да окажат натиск върху Путин. Той каза, че френските и германските лидери подкрепят Украйна, но изрази загриженост относно усилията на Макрон за едновременно възстановяване на отношенията с Москва, като заяви: „Тук не можете да играете играта на два фронта.“

Зеленски даде срок до една година от първата среща на върха с Путин през декември, за да намери пробив.

„Няма да дам петте си години, които ми бяха дадени от украинския народ, да работят по Минските споразумения пет години. Няма да го направя", каза той и добави, че има „два или три плана“ за това какво да прави, след като се оттегли от разговорите, но отказа да ги коментира.

Той каза, че преговорите за мир отклоняват вниманието от вътрешния му дневен ред, който е поразен тежко от острите политически борби, чиято кулминация бе решението му тази седмица да освободи премиера.