Вече 1060 селища са освободени от руските окупатори и огромното мнозинство от тях се нуждаят от значителни възстановителни работи. Президентът Володимир Зеленски заяви това във видеообръщение, съобщават световните издания. 

"Важна задача за август-септември е да се подготвят освободените територии за нормален живот на хората през есенно-зимния период. 

За тази цел е стартиран "План за бързо възстановяване", в който ще участват много държави. Естония стана първата страна, която се ангажира да възстанови гражданските съоръжения в Житомирската област", съобщи още украинският лидер.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин посети позициите на народната милиция в Пески, като опровергава украинските съобщения, че селището все още се контролира от въоръжените сили на Украйна, съобщават световните издания.

Пушилин е показал как войниците Иля Малой и Бойкот от 11-и полк и батальона "Сомали" демонстрират превзетите укрепления на противника. 

"Щурмуваха, а сега прочистват. Момчетата винаги са на най-горещите места", казва Пушилин. 

"Беше трудно да се превземе Пески - врагът буквално се беше вкопал в земята там: дори бяха прокопани тунели между мазетата на къщите. Но това не им помогна - те избягаха, оставяйки своите боеприпаси и телата на войниците.

В един от блиндажите имаше вражески карти с бойни заповеди на гърба. Така че съдът се обогатява с доказателства, а с такава доказателствена база за съдиите ще бъде лесно да вземат решение. 

Впечатлен съм от духа на момчетата, победата е неизбежна!", заявява още Денис Пушилин.

От началото на войната в Украйна органите на реда са задържали около 1600 души, заподозрени в участие в диверсионни дейности. Ако вината им бъде доказана, всеки от тях ще получи по 15 години затвор. 

Това е заявил първият заместник-министър на вътрешните работи на Украйна Евгени Енин, съобщава украинското издание "Обозревател".

Той изтъква, че заплащането на тази тайна дейност на окупаторите съвсем не е толкова висока, колкото може да си помисли обикновеният човек.

"Често пиша във Facebook за дейността и средствата на саботьорите. Те се съгласяват да сътрудничат на руснаците срещу 5-10 хиляди гривни (около 130-260 евро). Срещу тези пари те предоставят информация за местоположението на позициите на ВСУ, за пътните блокади и информират за местата, където пристигат ракети", обяснява служителят. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук