Компанията, която придобие обявената за продажба Yahoo, ще трябва да плати 1,1 млрд. долара на Mozilla, твърди Recode. Задължението идва от споразумение за използване на Yahoo като търсачка по подразбиране в браузъра Firefox. Двете компании сключиха договор през 2014 г., след като Mozilla прекрати аналогично споразумение с Google, предава technews.bg.
Съгласно условията, Yahoo е задължена да плаща всяка година до 2019-та по 375 млн. долара на Mozilla за правото да бъде приоритетна търсачка за потребителите на Firefox в САЩ. 

В едно от точките на договора пише, че ако Mozilla не одобри новия собственик на бизнеса на Yahoo, може да прекрати едностранно договора, като сключи споразумение с друга търсачка и същевременно продължи да получава ежегодни такси от Yahoo. 

Това условие е одобрено лично от CEO-то на Yahoo Мариса Маейр, която планираше да привлече трафик от търсенето. Към момента на сключване на договора, тя е предполагала, че партньорството с Mozilla ще помогне на Yahoo в битката за трафик с Google и е изключвала варианта за продажба на основния бизнес на компанията. 

Задължението на Yahoo към Mozilla може да не е единствената пречка за евентуалните купувачи, отбелязва Recode.

Новият собственик ще трябва да плати още около $1 млрд. компенсация на служители на Yahoo, които са получили опции за придобиване на акции, за да не напуснат компанията в посока към конкурентите. 

Yahoo започна процеса на продажба на основния си бизнес през февруари 2016 г., тъй катозагуби рентабилност.

В момента са останали два претендента – Verizon Communications и групата инвестори Quicken Loans. Предполагаемата стойност на сделката варира от 3,5 до 5 млрд. долара.