Марсоходът Perseverance на НАСА изследва повърхността на Червената планета от края на зимата на миналата година. През това време се правят множество открития, някои от които привличат вниманието на много специалисти по света. 

За пореден път роувърът изследваше кратера на езерото, където беше заснето малко парче лъскав материал. То било заседнало между два доста големи камъка, съобщава Space.com.

Представяме ти 200 лв. Бонус за Спортна efbet.com

Откритите от космическия кораб отломки не са характерни за Марс. Повечето учени са сигурни, че Perseverance го е донесъл от Земята.
„Нашият екип забеляза нещо много интересно. Видяхме парче топлоизолация, което беше част от системата за кацане, която позволи на Perseverance да направи успешно кацане на повърхността на Червената планета “, туитираха членовете на екипа на марсохода.

Парчето фолио, засечено от устройството, всъщност е част от термично одеяло, което е необходимо, за да може да се контролира температурата. Интересен момент е, че е било открито на разстояние около 2 километра от мястото, където бе кацнал Perseverance. Служители на НАСА предполагат, че първоначално може да падне в отдалечен регион или да е донесен там от вятъра от мястото за кацане на марсохода.

Експертите подчертаха, че този тип изображения са много полезни, защото могат да се използват за оценка на състоянието на оборудването след кацане. Това ще позволи в бъдеще да се подходи по-внимателно към разработването на марсианските мисии, така че те да бъдат възможно най-успешни.

Марсоходът Perseverance изследва повърхността на Марс, за да търси признаци на древен живот. Освен това се събират почвени проби, за да бъдат изпратени на Земята в бъдеще. Учените многократно са казвали, че в кратера на езерото преди е имало огромно езеро, както и делта на река. Може да има живот и затова този регион се проучва особено внимателно.


Превод: БЛИЦ