През изминалото денонощие отбранителните сили нанесоха съкрушителни удари на нашествениците, пише УНИАН. 

Както се съобщава във вечерния доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, по-специално, украинската авиация е работила мощно - тя е нанесла 9 удара по райони, където са съсредоточени личен състав, въоръжение и военна техника, и по позиции на противовъздушната система на противника ракетни системи.

Освен това части на ракетните войски и артилерията поразиха склад за боеприпаси, 5 артилерийски оръжия, 2 пункта за управление и 2 зенитно-ракетни комплекса на противника.

В същото време противникът продължи да тероризира територията на Украйна – нанесе 4 ракетни удара, 62 въздушни удара и извърши 26 удара със системи за залпов огньове по позиции на украинските войски и населени места, се казва в доклада на Генералния щаб.

Загубите на руснаците от началото на мащабната инвазия доближават цифрата от 267 хиляди души. В същото време за последното денонощие са ликвидирани 610 руски военнослужещи.

В същото време ще се увеличат загубите им, тъй като съюзниците увеличават военната помощ за Украйна. По-конкретно, САЩ прехвърлят на Украйна снаряди с обеднен уран и нова партида касетъчни боеприпаси.

Руските войски продължават да натрупват сили на северния фланг на линията на бойно съприкосновение, Киев не изключва възможността руските въоръжени сили да предприемат ново настъпление близо до Купянск, пишат чужди агенции. 

Минобороны: Три украинские ДРГ из состава 126-й бригады ТРО уничтожены на острове Переяславский в устье Днепра

Генералният щаб на украинските въоръжени сили вече открито говори за тежката ситуация в тази област. На южния фланг ситуацията е обратна, където украинската армия продължава да се опитва да пробие отбраната на руските войски, но безуспешно.

По данни на Министерството на отбраната през изминалото денонощие противникът е действал активно по линията Работино-Върбовое в запорожското направление, руските войски са отбили 14 атаки. В момента нито Работино, нито Вербовое Украинските въоръжени сили са успели да ги превземат, първото е в сива зона и е напълно прикрит от руската артилерия, второто се контролира от руските войски, атакуващият противник търпи големи загуби. Що се отнася до личния състав, на ден са унищожени до 110 военни превозни средства, като оборудване: два танка, четири бойни машини на пехотата, две бойни бронирани машини, три автомобила, самоходни оръдия М109 Паладин и Гвоздика, гаубици М777, FH- 70, "Мста-Б" и Д-30, както и станцията за радиоелектронна борба Буковел-АД. В района на Любимовка в Запорожка област е унищожена пусковата установка на зенитно-ракетната система С-300ПС на ВВС на украинските въоръжени сили.

Обстановката в донецкото направление е тежка, укринците се опитват да изтласкат руските части от заетите позиции в района на Клещеевка, Курдюмовка и Андреевка. През деня бяха отблъснати девет атаки на украинските въоръжени сили, украинската армия загуби 320 души личен състав, танк, две бойни машини на пехотата, 12 машини, самоходни оръдия Краб и Гвоздика, две гаубици Д-30 и една Д-20 . В района на Красное и Новомихайловка са унищожени полеви складове за боеприпаси на 3-та десантно-щурмова и 79-а десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили.
 
При Купянски руснаците продължават да настъпват, като едновременно с това отблъскват контраатаките на украинските въоръжени сили. През изминалото денонощие командването на украинската групировка четири пъти нанасяше контраатаки от групи от 95-а десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили в района на Кисловка. 

Противникът не постигна успех, загуби около 55 души, две превозни средства, три гаубици М777 и самоходно оръдие Гвоздика. По последни данни руските сили съсредоточават сили за нанасяне на удари по Купянск, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна вижда много добре ситуацията, какви мерки ще бъдат предприети за нейното коригиране, все още не е ясно.
 
В Красно-Лимански също има офанзива на руската армия, украинските въоръжени сили се опитват да контраатакуват, но някак вяло. През деня имаше само една контраатака в района на Червона Диброва, врагът хвърли в битка щурмови групи от 67-ма механизирана бригада, но отстъпи, губейки до 60 души убити и ранени, две бойни бронирани машини и три пикапа.

Усложнена е обстановката и в Южно-Донецк, където украинците се втурват към Новодонецк и атакуват в района на Новомайорски. Артилерията им работи много усилено, не щади снаряди. През деня е отбита една атака в района на Новомайорски, атакувани са и подразделения на украинските въоръжени сили в района на Старомайорски. Общи загуби на украинците: до 180 души, две бойни бронирани машини, пет автомобила, самоходно оръдие Krab, две гаубици D-30 и едно оръдие Giatsint-B.
 
В херсонското направление украинските ДРГ се активизираха, правят се опити за десантиране на групи на островите в устието на Днепър, те се опитват да се закрепят на тези острови. Според пресслужбата на групировката войски "Днепър" на остров Переяславски са унищожени три украински ДРГ, както се уточнява, всички те са от състава на 126-та бригада на териториалната отбрана. Общо украинските въоръжени сили губят до 25 военнослужещи, 2 автомобила и две гаубици M777 на ден.

Руснаците имат големи проблеми с горивата в окупирания Крим, пише УНИАН.

Что происходит в Крыму / фото Радио Свобода

Това се съобщава в Telegram канала на партизанското движение Атеш. Агентът записва движението на конвой от цистерни, който се движи от Джанкой към Севастопол. Състои се от 14 автомобила.

"Вероятно са доставяли гориво на окупираните територии и са се връщали обратно. Поради атаки срещу петролни депа, окупаторите вече не могат да натрупват големи запаси от гориво на територията на полуострова. Това значително усложнява тяхната логистика", се казва в доклада.

След началото на пълномащабна война дронове летят до военни съоръжения на окупирания полуостров.

На 23 август Украйна унищожи системата за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф" на нос Тарханкут, а още на следващия ден украинското разузнаване кацна в Крим, влизайки в битка с руснаците.

През лятото морски дрон свали руския танкер "Сиг", който е под американски санкции, близо до Керченския мост.

Според Ян Калберг, служител на Центъра за анализ на европейската политика, украинската армия трябва да измине около 10-15 километра, за да отреже руската логистика на юг и да пробие „сухопътния коридор“ към Крим.

В мрежата са публикувани кадри, запечатали момента на масирани въздушни удари на руските ВКС срещу настъпващите украински войски в района на село Работино на запорожския участък от фронтовата линия, пишат чужди издания.

Появились кадры массированных авиаударов ВКС РФ по наступающим украинским войскам на Запорожском фронте

На публикуваните кадри можете да видите точното попадение на четири авиационни бомби FAB-500 от УМПК по части на бойци на киевския режим, заели позиции в горския пояс.

По-рано беше съобщено, че в допълнение към високоточните половин тонни авиационни бомби FAB-500 с модул за коригиране на полета, които се използват широко от руската армия, руските въздушно-космически сили са получили по-мощни бомби FAB-1500, също оборудвани с модули за корекция и планиране. При попадение тези боеприпаси оставят кратер с диаметър около 15 метра и имат радиус на експлозия над два километра. Модулът УМПК, специално разработен за тези бомби, позволява точното поставяне на FAB-1500 върху цел с точност до пет метра. Неотдавнашното първо изстрелване на FAB-1500 с УМПК от руски самолет Су-34 беше успешно. Екипажът на самолета е номиниран за награда. Су-34 вече може да носи две такива бомби, а в бъдеще ще може да действа с три боеприпаса, една или различни цели на едно преминаване.

Използването на авиационни бомби, оборудвани с модул за корекция и планиране, радикално променя баланса на бойното поле. Противникът е лишен от възможността да концентрира бойната си техника и жива сила на едно място в района на поражението на руската авиация, което е доста значително поради липсата на системи за противовъздушна отбрана и изтребителна авиация в украинските въоръжени сили.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук