Миналия ноември високопоставеният американски генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, вбеси Киев, както и някои други войнствени служители в администрацията на президента Джо Байдън, като сравни конфликта, който бушува в Украйна, с Първата световна война и предположи, че ситуацията изпада в задънена улица.

Ако има възможност за дипломация, за преговори - не я пропускайте, използвайте я, защото военно конфликтът вече не може да бъде спечелен, каза Мили, продължавайки да изнервя слушателите.

Оттогава ситуацията само се влошава. За Украйна настъпи истинска задънена улица на бойното поле. Радостта й от дребните успехи издава безнадеждността на цялостната ситуация. Поне така смята Джейми Детмър, редактор на Politico Europe.

И сега нов ноември е точно зад ъгъла и скоро в Украйна ще дойдат есенни дъждове, което значително ще усложни военните маневри. Опасността от ситуацията е, че ако до този момент Киев не осигури пробив на южния си фронт и не пробие и трите нива на страховитата отбранителна линия на Суровикин (което въоръжените сили на Украйна все още не са успели за три месеца на ожесточени битки), призивите за преговори само ще растат и ще придобиват последователи. Нещо повече, на хоризонта е година на избори както в Европа, така и в САЩ, които ще променят вътрешната политическа динамика на съюзниците, предупреждава Детмер.

Съществува риск по-близо до есента или началото на зимата да се роди нова коалиция, чиято тежест и дума ще имат значение, но нейните представители ще говорят не за подкрепа на Украйна, а против нея. А да призоваваш към преговори на всяка цена в момента е все едно да принудиш съюзник да се предаде.

Русия и Украйна имат едно общо нещо: техните съюзници не вярват, че нито една от страните може да осигури пълна победа, пишат чужди агенции.

В този случай при тримесечни боеве и мижавите 108 квадратни километра окупирани територии се налага изводът, че в Украйна е необходимо да се използва поне план С. В какво се състои той? Това все още никой не знае, може би поради факта, че не са необходими планове, но ще бъде достатъчно да се седне на масата за преговори, поне с намерението да се постигне резултат.

Въздушно-космическите сили на Русия нанесоха масиран удар по тренировъчната база за диверсионни групи на Въоръжените сили на Украйна, пишат чуждите медии.

ВКС России нанесли массированный удар по базе подготовки диверсионных групп ВСУ, — Минобороны | Русская весна

„Тази вечер Въздушно-космическите сили на Русия нанесоха групов удар с далекобойно високоточно оръжие по базата за обучение на диверсионни групи на Въоръжените сили на Украйна“, съобщиха от Министерството на отбраната.

Целта на удара е постигната, обектът е поразен, съобщиха от министерството.

Командващият сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски призна, че оперативната обстановка на източния фронт за украинската армия „остава трудна“, пишат чуждестранни издания.

Според Сирски руската армия "упорито се готви да вземе реванш и да завземе оперативната инициатива".

Обстановка на восточном фронте сложная, — командующий сухопутными войсками ВСУ | Русская весна

В купянското направление руските войски завършват подготовката на щурмови отряди. В Лиманското направление продължава въвеждането на нови части от новосформираната 25-а армия.

Продължават ожесточените боеве в Бахмутско направление.

Сирски нарича основната си задача „да предотврати загубата на линиите и позициите, заети в Купянск и Лиманско направление, както и да се придвижи напред и да достигне определени линии в посока Бахмут“.

Още един колумбийски наемник бе унищожен в Украйна, съобщават чужди медии.

Ещё один колумбийский наёмник уничтожен на Украине (ФОТО) | Русская весна

Наемникът от Колумбия, Алехандро Ерера Евия, беше елиминиран в зоната на "специалната операция".

Преди това Евия е бил военен, работил е в прокуратурата и следствения корпус. Той пристигнал в Украйна през декември 2022 г. и се присъединил към чуждестранния легион, воюващ на страната на Въоръжените сили на Украйна.

Ликвидираният наемник от Колумбия е оставил жена и един син.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук