Руснаците правят нов тип тежки 1,5-тонни авиобомби, които украинските отбранителни сили все още не могат да отразяват. Това каза Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна, цитиран от УНИАН.

Той отбеляза, че наскоро руският министър на отбраната Сергей Шойгу предизвикателно посетил предприятия, които произвеждат 1,5-тонни бомби. С голяма вероятност те също ще бъдат оборудвани с крила и GPS навигация, както сега се случва с 500-килограмовите бомби.

„Бомбите от тон и половина вече са три пъти по-мощни. Още веднъж подчертавам, че имаме нужда от средства, които могат да противодействат – това са системите Patriot, Samp-t от земята. А най-добре модерни самолети F-16 или други поколения „4+“, способни да противостоят на руската авиация на далечни подходи“, каза той.

Авиабомбы больше всего грозят прифронтовым районам, отметили в Силах обороны / фото t.me/u_now

Игнат отбеляза, че засега Украйна не разполага със средства за сваляне на авиобомби, така че те представляват определена заплаха.

"Врагът използва тези бомби дистанционно. Засега безнаказано. Трябва да разберете, че такива бомби поразяват от разстояние над 50 километра и отвъд линията на военните сблъсъци или държавната граница. Следователно, все още няма с какво да да им противодействаме, а именно самолетите, които ги изстрелват“, обясни лекторът.

Както УНИАН съобщи по-рано, Игнат каза, че руските нашественици активно използват крилати бомби срещу украинските военни и подобни действия на врага са нова заплаха.

Руските окупатори използват до 20 планиращи бомби на ден по цялата демаркационна линия.

В началото на март армията на Руската федерация за първи път използва срещу Украйна управляеми бомби УПАБ-1500в. теглото им е 1500 кг.

По-рано Игнат подчерта, че въоръжените сили, за да се противопоставят на управляемите бомби, се нуждаят от модерна авиация, която ще помогне да се изтласкат руските самолети възможно най-далеч от украинските граници.

Пилотът на Су-27 Алан Датиев унищожи два хеликоптера Ми-24 и един щурмов самолет Су-25 на украинските ВВС с едно излитане.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирани от чужди агенции.

Според Датиев украински хеликоптери са били забелязани по време на обикновени патрули. Движели се около фронтовата линия.

„Взех всички мерки: приближаване, нападение и унищожаване“, каза пилотът.

За разлика от пилотите на Ми-24, екстремистите, управлявали щурмовия самолет, се отказаха. Забелязвайки самолета на Датиев, два Су-25 се обърнаха. Само един се опита да атакува и беше унищожен.

Украинските сили изстрелват около 7700 изстрела на ден, което се равнява на един изстрел на всеки шест секунди, каза украински военен служител пред The ​​Washington Post.

Русия, която също има недостиг на боеприпаси, стреля около три пъти повече от Украйна, според вестника, цитиран от УНИАН.

Нехватка боеприпасов ограничивает продвижение страны на поле боя  / facebook.com/GeneralStaff.ua

В материала се казва, че украинската армия сега трябва да бъде "по-селективна" в целите си, например, да се прицелва в превозни средства, а не в пехота.

Украински официални лица многократно са казвали, че липсата на боеприпаси ограничава напредъка на страната на бойното поле.

Външните министри на ЕС постигнаха историческа сделка миналия месец за доставка на Киев от един милион артилерийски снаряда през следващата година, при което страните съвместно ще закупят нови снаряди.

Но тази част от плана е възпрепятствана от разногласия относно компаниите от кои страни имат право да спечелят договори.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди през февруари, че алиансът се бори да произведе достатъчно боеприпаси, за да се справи с „харченето“ на Украйна.

Заслужава да се добави, че според Financial Times в Европа се изчерпват експлозивите за снаряди, доставяни в Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук