На бас, че такава рецепта за баклава не знаете
1 бр. пакет кори за баница
3 с.л. масло
2 с.л. олио
За плънката:
4 бр. яйца
1 ½ ч.ч. брашно
1 ч.ч. едро счукани орехи
1 ч.ч. захар
1 с.л. канела
1 бр. бакпулвер
½ ч.ч. олио
За сиропа:
1 л. вода
½ кг. захар
2 бр. ванилии
няколко капки тъмен ром
Начин на приготвяне:
Първо – приготвя се кексовата плънка. В дълбок съд се разбиват яйцата и захарта, докато станат на пяна. Прибавят се канелата и олиото и се разбърква добре. Брашното се изсипва постепенно, като трябва постоянно да се бърка. Добавят се бакпулверът и орехите и се разбърква леко с лъжица. Маслото се разтопява заедно с олиото. Половината от корите се намазват с мазнина и се подреждат в тавичка (тя също трябва да бъде намазнена). Отгоре се изсипва кексовата плънка и с лъжица се разнася навсякъде. Нареждат се останалите кори, които също се намазват с разтопените масло и олио.
Тавичката се слага във фурна на 180 градуса. Докато се пече, се приготвя сиропът – в малка тенджера се изсипват водата и захарта и се оставят на силен огън. Когато водата заври, се слагат ванилията и ромът, разбърква се и се сваля от котлона. Когато баклавата придобие златист загар, е готова. Разрязва се на квадратни парчета и когато е почти изстинала, се залива със сиропа. За още по-голяма наслада при сервиране се добавя и топка ванилов сладолед.
Последвайте ни
0 Коментара: